Gå direkt till textinnehållet

”Metoofrågan var uppe men har somnat in igen”

Frilansjournalisten Johanna Lindqvist som tog initiativ till journalistuppropet #deadline träffade i fredags kulturministern för ett samtal om vad som behöver göras i frågan om sexuella trakasserier.

Kulturminister Amanda Lind (MP) har bjudit in initiativtagarna till de Metoo-upprop som ligger under hennes område. Journalisterna Johanna och Emma Lindqvist (bilden) representerar #deadline, och i fredags träffade Johanna Lindqvist kulturministern tillsammans med representanter för ytterligare två uppror.

På mötet presenterade varje upprop vad de anser behöver förbättras för att sätta stopp för sexuella trakasserier och övergrepp inom deras bransch.

– Jag tog upp det största problemet som vi ser: problemet med osäkra anställningar och utnyttjandet av Las. Mycket tyder på att osäkra anställningar är en grogrund till sexuella trakasserier, därför borde det ses över. Vi lyfte också att många produktionsbolag och fristående redaktioner saknar kollektivavtal. Då har man ingen tydlig plats att rapportera trakasserier till – man har ingen facklig representant, säger Johanna Lindqvist.

Annons Annons

– Det tredje vi lyfte var att se till att lagen följs, för just nu är sexuella trakasserier både ett arbetsmiljöproblem och ett brott mot diskrimineringslagen. DO har påbörjat ett arbete att titta över hur lagen efterföljs, den utredningen ska väl pågå ett tag.

Hur levande är frågan i mediebranschen, två år efter Metoohösten, som du ser det?
– Jag är frilans, men jag brukar ställa frågor till anställda kollegor och få svaret att det inte har hänt någonting. Frågan var uppe men har somnat in igen. Man ser ingen revolutionerande förändring. Jag tänker att mediebranschen väl är en del av samhället, vi sticker inte ut, det är lika dåligt överallt.

– I slutet av dokumentären om Harvey Weinstein som jag såg nyligen säger en man att det har skett en förändring – men kvinnorna tycker att det är som förut. För männen blev Metoo en aha-upplevelse, men för kvinnor bekräftade det vad vi redan visste.

De sju kraven som de samlade Metoouppropen kom med inför förra riksdagsvalet har det inte heller hänt så mycket med.

Du låter pessimistisk?
– Ja, men samtidigt bjöd kulturministern in till dialog för att de här uppropen ska leva kvar och för att det ska bli förändring, det är positivt. Hon uppmuntrade oss också att höra av oss. I grunden tror jag inte att det är omöjligt att ändra på normer, titta på barn-aga som exempel, som var helt accepterat in på 1970-talet.

– Jag blir också lycklig av att läsa Matilda Gustavssons bok Klubben, och tycker att hon ska få alla priser hon kan få.

Fler avsnitt
Fler videos