Gå direkt till textinnehållet

#metoo bland årets nyord

Viralgranska, doxa och killgissa. Det är tre av de nya ord som etablerat sig i svenskan under året, enligt Språkrådets och Språktidningens nyordslista. Även en hashtagg har tagit sig in: #metoo.

Årets nyordslista innehåller 38 ord. Det är första gången en hashtagg kommer med i listan.

”Hashtaggar är ett slags budskapsförmedlande uttryck som växt sig starkare de senaste åren. Ett ord med liknande bakgrund är knäprotest, som går tillbaka på #takeaknee, en hashtagg som handlar om rasism mot svarta i USA”, säger Ola Karlsson, nyordsredaktör på Språkrådet i ett pressmeddelande.

I listan har ord som varit aktuella i samhällsdebatten plockats med, som fejkade nyheter, postfaktisk och alternativa fakta.  Även teleskopord, som redaktörerna ser som en språklig trend, finns med i årets lista.

”Att dra ihop flera ord till ett är ett kreativt sätt att bilda nya ord av ord som redan är etablerade. I årets lista finns bland annat blorange, en sammandragning av blond och orange, och plogga, som är bildat av plocka och jogga”, säger Anders Svensson, nyordsredaktör på Språktidningen.

De ord som kvalificerat sig till 2017 års lista, med ordförklaringar och exempel, hittar du på http://www.spraktidningen.se/nyord2017 och http://www.sprakochfolkminnen.se/nyord

Fler avsnitt
Fler videos