Gå direkt till textinnehållet

Meter söker snygg cancerpatient

Meter Television söker patienter som drabbats av en obotlig sjukdom till en TV-dokumentär. Gärna någon med framgångsrik karriär eller en vacker kvinna som varit fotomodell. – Absurt upplägg. Det känns som en brainstorming utan brain, säger Ulf Torstensson, överläkare i Skellefteå.

TV-produktionsbolaget Meter kontaktade läkare för att be om kontakt med patienter som kunde medverka i en dokumentärserie om personer som genomgått stora förändringar i livet.

Till ett avsnitt sökte bolaget någon under 50 år som drabbats av en dödlig, obotlig sjukdom.

Annons Annons

"Han eller hon har gärna varit mycket framgångsrik eller lovande inom sin bransch tidigare, kanske vacker kvinna som haft en karriär som fotomodell," skrev Meter i ett brev.

En av dem som kontaktades var Ulf Torstensson, överläkare på AHS Viool i Skellefteå, där man arbetar med avancerad hemsjukvård för dem som trots svår sjukdom vill vara hemma:

– Jag blev alldeles matt. Allra först trodde jag att någon skämtade, men insåg sedan att det var allvar. Är detta vad journalistik handlar om – att passa in folk i en mall? Dokumentärer ska väl undersöka verkligheten, inte leta upp människor för att stoppa in dem i fördefinierade fack.

En del dokumentärer är ju tänkta att vara uppbyggliga och inspirerande. Skulle det här konceptet inte kunna vara det?

– Jo, men intervjuar man folk måste man vara beredd att möta verkliga människor, inte beställa fördefinierade profiler, byggda på programmakares programidéer och förutfattade meningar. Det är bara korkat med sådana detaljerade specifikationer, säger Ulf Torstensson.

HellaHella Mörner, i redaktionen för Meters dokumentär, håller inte med om att det handlar om en brainstorming utan brain.

– Nej, vi har kontaktat många kliniker, där både personal och patienter är positiva. Det här är ett viktigt ämne att ta upp. "Himlen kan vänta" var en TV-serie med liknande utgångspunkt, och den var mycket uppskattad.

Hur ser du på kritiken om att ni använder döende människor för att passa in i en förutbestämd berättarmall?

– Det är beklagligt om någon tagit illa upp, men söker man människor till en dokumentär då måste det fungera så.

Ser du programmet som journalistik eller underhållning?

– Tittarna för avgöra det. Själv är jag journalist, säger Hella Mörner

Ulf Torstensson tror att önskemålen om vackra och framgångsrika människor som går mot döden varken hjälper folk att identifiera sig eller ger ökad förståelse för dödliga sjukdomar:

– Nej, det visar mest på en bristande insikt om hur det är att vara dödssjuk. Det är inte alls säkert att man blir en bättre människa på vägen mot döden. I verkligheten dör man ofta i den anda som man levt.

Fler avsnitt
Annons Annons för Verifieras nyhetstjänst.

Senaste numret