"Mer medlemsnytta
med extern produktion"

14 februari, 2017

Fackförbundet Jusek lägger ut produktionen av sin medlemstidning Karriär på entreprenad. Förbundet vill på så vis få ut "mer medlemsnytta" för pengarna.

Tidigare Jusektidningen heter numera Karriär och har i dag fyra redaktionella tjänster varav två på deltid. Igår fick personalen besked om att tidningen framöver ska göras av en extern byrå.

En framställan om fackliga förhandlingar har lämnats in till Journalistförbundet, och förhandlingar väntas börja i nästa vecka.

– Vi fick erbjudande om att vara arbetsbefriade fram tills att förhandlingarna påbörjas. Något mer vet jag inte. Vi fick också läsa i sociala medier att vår chefredaktör ska byta jobb, säger Karriärs AD Jens Nyström till Journalisten.

Nuvarande chefredaktören Christina Öst blir ny chefredaktör för Lag & Avtal och Arbetarskydd.

– Vi har för avsikt att lägga ut produktionen av tidningen på en extern leverantör. Men det återstår att genomföra de fackliga förhandlingarna, säger Juseks VD Magnus Hedberg.

Vad ligger bakom det här beslutet som Juseks förbundsstyrelse tagit?
– Det är en kombination av flera faktorer som sammanvägt gör att vi tror att vi kan få ut mer medlemsnytta för samma resurser genom detta. Genom att vi får en minskad sårbarhet, en ökad specialistkunskap och flexibilitet, och vi tror också att vi kommer kunna vara ännu vassare i digitala kanaler.

Var kommer utgivarskapet att ligga framöver: inom Jusek eller på en självständig redaktion?
– Det finns inga beslut fattade och inga inriktningsbeslut om det.

Personalen är redan arbetsbefriad – ska det här gå snabbt alltså?
– Det kommer att gå i den takt som är rimlig. Vi avvaktar ett första möte om de fackliga förhandlingarna.

Hur görs nästa nummer utan personal?
– Vi har en chefredaktör som kommer att se till att nästa nummer kommer ut som det ska. Det finns resurser, tidningen kommer att följa utgivningsplanen, säger Magnus Hedberg.

Taggar: Jusek

Kommentarer

Det finns 3 kommentar på sidan.

Inlagt av Jusek-medlem tis, 2017-02-14 23:18
Tråkig utveckling, men den där tidningen har efter redaktörsbytet och sedan platsannonserna försvann tappat allt vad läsvärde heter. Och vilket gräsligt namn, "Karriär". På en fackförbundstidning. För min del fick eländet gärna läggas ned i morgon.
Inlagt av Sara Jonerin ons, 2017-02-15 15:21
Så tråkigt! Jag tycker att redaktionen gjort ett fantastiskt bra jobb, jag läser den alltid. Tidningen blir saknad. / Sara
Inlagt av Cissi Askwall tors, 2017-02-16 11:44
Jag är också Jusek-medlem och läser tidningen med stort intresse. Jag tvivlar på att innehållet kommer att bli lika bra, initierat och självständigt med en extern leverantör - vilket väl får uttydas produktionsbolag - i stället för de Jusek-anställda journalister som i dag gör tidningen.

Journalisten TV

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies