Gå direkt till textinnehållet

Medierna fixade efterlysningen

Publicera namn och bild? Frågan ställdes på sin spets häromdagen då en hivsmittad man jagades av polisen.

Publicera namn och bild? Frågan ställdes på sin spets häromdagen då en hivsmittad man jagades av polisen.

– Vi går ut med namn och bild, säger Hasse Aro på Efterlyst.

– Vi avstår, säger Jan Wifstrand på Sydsvenskan.

Annons Annons

På tisdagkvällen sökte polisen en 40-årig man som misstänks ha smittat en rad kvinnor med hiv. Ingen vet hur många kvinnor han kan ha smittat.

I tisdagens tidningar var mannen anonym.

– Vi övervägde att publicera, uppger editionschef Anna-Clara Welander på Expressen. Men den här mannen kan ha varit ihop med några av tjejerna en längre tid och om vi avslöjar vem han är kan tjejerna pekas ut som hivsmittade.

Under tisdagen släppte polisen ett pressmeddelande där man avslöjade mannens identitet och erbjöd ett foto på honom.

– Jag hoppas att så många redaktioner som möjligt går ut med namn och bild på honom, säger Christer Sjöblom vid Söderortpolisen i Stockholm.

Polisens agerande fick många redaktioner att svänga, bland andra Rapport och Aktuellt uppgav hans identitet på tisdagkvällen; DN, SvD, Aftonbladet och Expressen följde exemplet i onsdagstidningen, medan Ekot avstod på onsdagmorgonen.

För Hasse Aro, programledare för Efterlyst i TV 3, är det självklart att avslöja vem mannen är.

– Det har ett oavvisligt allmänintresse. Dels för att det gäller att få tag i killen, dels för att det finns många tjejer som inte vet att de kan ha blivit smittade.

Senast Stockholmspolisen tog hjälp av medierna med den här metoden var efter Stureplansmassakern 1994.

I mitten av oktober i år skickade Malmöpolisen ut ett pressmeddelande med foto och namn på en efterlyst medlem i Hells Angels.

– Vi har bara gjort så här någon enstaka gång de senaste åren, säger Lars Förstell vid polisen i Malmö. Anledningen är att det rör sig om en farlig person och grov brottslighet.

Sydsvenskan satte ut namn och bild på Hells Angelsmedlemmen.

– Men det beror snarare på att vi har en offensiv policy när det gäller kriminella MC-gäng, berättar chefredaktör Jan Wifstrand.

I fallet med hivmannen beslöt Sydsvenskan i tisdags kväll att tills vidare inte sätta ut hans namn och bild.

– Vi har inte gjort någon egen research och därför avstår vi. Ska man vara offensiv med namnpublicering måste man ha ordentligt på fötter, framhåller Jan Wifstrand.

Fler avsnitt
Fler videos