Gå direkt till textinnehållet

”Medierna är direkta mål för den israeliska militären”

På några dagar har minst tre mediehus bombats i Gaza av Israel där ett 30-tal redaktioner totalförstörts. Reportar utan gränser (RSF) har begärt att International Criminal Court (ICC) utreder om bombningarna kan vara ett krigsbrott.

Under helgen kunde flera medier publicera dramatiska bilder på bombningarna där ett flervångshus rasar till marken i ett rökmoln.

Enligt RSF är det den tredje attacken på kort tid mot byggnader där medier haft sina redaktioner. Bland annat besköts al-Jawhara byggnaden av raketer den 12 maj och dagen efter förstördes al-Shorouk-byggnaden.

På måndagsmorgonen visar de senaste siffrorna från RSF inga skadade eller dödade journalister i bombningarna. Däremot har ett tiotal journalister, främst palestinska, skadats i och kring demonstrationerna vid Tempelberget i Jerusalem förra veckan.

Annons Annons

– Första bombanfallet kom på natten mellan 11e och 12e maj. Vi har inga uppgifter om dödade journalister men ett tiotal skadade kring de demonstrationerna. Det handlar bland annat om gummikulor och chockgranater, säger Erik Halkjaer till Journalisten.

Anmälan till ICC om att utreda själva bombningarna som ett krigsbrott gjorde man under helgen.

– Vi gjorde en liknande anmälan till ICC 2018, då efter att israeliska soldater hade beskjutit ett 20-tal palestinska journalister där två dog och 18 skadades, säger Erik Halkjaer.

– Anmälan som vi gör nu är dels för att påminna om den gamla, men också för att vi vet att åklagaren på ICC har öppnat en utredning om övergrepp mot mänskliga rättigheter i Palestina, så vi ber henne inkludera de här bombattackerna i den undersökningen, fortsätter han.

Hur påverkar det här pressfriheten i Gaza just nu?

– Risken är att många medier tar hem sin personal. Eller att man, med all rätt såklart, inför kraftiga säkerhetsrutiner så att journalisternas arbete begränsas. De här attackerna visar att medierna är direkta mål för den israeliska militären och det drabbar rapporteringen från Gaza. Som demokratisk stat ska Israel vara medveten om att man inte ska skjuta på, eller bomba, mot journalister.

Israelisk militär hävdar att bomningen av al-Shorouk föranleddes av att Hamas underrättelsetjänst använde kontor i byggnaden, skriver DN.

Fler avsnitt
Fler videos