Medier hanterar installationen som en krigszon

20 januari, 2021

Krigskorrespondenter rycker in för att bevaka Joe Bidens installation idag. CPJ varnar för att våld kan riktas mot journalister på plats.

Under stormningen av Kapitolium den 6 januari attackerades flera journalister av Trumpanhängare. Säkerhetspådraget inför dagens installation av Joe Biden som USAs 46e president är massivt, och stora delar av Washington DC är avspärrat.

Medieföretagen som ska bevaka installationen har vidtagit åtgärder som normalt används i rapportering från krigszoner. Utrikeskorrespondenter med vana att bevaka våldsamma konflikter rycker in för att rapportera från installationen, rapporterar New York Times.

Committee to Protect Journalists (CPJ) varnar för att journalister kan bli måltavlor, och uppmanar medieföretag att vidta särskilda säkerhetsåtgärder. CPJs råd till journalister på plats är bland annat att inte bära nyckelband eller motsvarande runt halsen, att inte ha på sig svarta kläder eftersom svart förknippas med Antifa, eller kläder i lättantändligt material (nylon).

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies