Gå direkt till textinnehållet

Medienyheterna du missat under helgerna

Reportrar utan gränser har släppt fler detaljer om dödade journalister och tidningen Syre blir dagstidning. Det är några av nyheterna du förmodligen har missat om du varit utloggad under jul- och nyårshelgerna.

Reportrar utan gränser (RSF) summerar som bekant de dystra siffrorna över dödade journalister runt om i världen varje år. De berättar i ett pressmeddelande att drygt två tredjedelar av de 50 journalister som dödats 2020 föll offer i länder som inte befinner sig i krig.

Många av dem granskade korruption och organiserad brottslighet eller bevakade proteströrelser. 

Som Journalisten har berättat redan i december fortsätter andelen journalister som dödats i länder som befinner sig i krig att minska. Det visar RSF:s årliga sammanställning.

Annons Annons

För fyra år sedan dödades journalister främst i krigszoner, närmare 58 procent av alla dödade journalister det året. I år har 32 procent av dödsfallen skett i krigshärjade länder som Syrien, Jemen, Afghanistan och Irak.

Två tredjedelar av dödsfallen har skett i länder som inte befinner sig i krig, framför allt i Mexiko där åtta journalister dödats under förra året.

Under helgerna har även den gröna dagstidning Syre ökat på sin utgivningen och kommer nu ut sex dagar i veckan. Numera har de även nyhetsbevakning på webben alla dagar.

– Detta känns fantastiskt och är något vi har jobbat mot ända sedan vi startade 2015, säger Syres chefredaktör, utgivare och VD Lennart Fernström i ett pressmeddelande.

Det står också klart att nästan sju miljoner tittade på något ur SVT:s utbud på julafton, berättar företaget i ett pressmeddelande.

Knappt fyra och en halv miljon tittade på Kalle Anka och hans vänner, den högsta siffran sedan 1997. 

Sveriges radio meddelade också i dagarna att den årliga P3 Guld-galan flyttas fram till 20 mars på grund av pandemin, trots att man från början arbetat med att planera densamma med corona i åtanke. 

– Vi väljer trots detta att flytta P3 Guld med tanke på restriktionerna kring smittspridningsläget just nu, säger projektledaren Liv Ungermark, i ett pressmeddelande. 

Publicistklubben Västras priser har också delats ut under helgerna. Radiojournalisten Stefan Livh, Göteborg, fick Stora priset 2020.

”Med osviklig trygghet, stor humor och värme har han varit radiolyssnarnas bästa guide och sällskap under mer än 40 år. Han har gett oss radioklassiker som Rally, Riskradion, Salva och Morgonpasset och som en fyrbåk har han lyst upp de göteborgskt regntunga förmiddagarna i P4. Stefan Livh personifierar ”en vän i etern” som ingen annan.”, lyder motiveringen.

Publicistklubben Västras stora pris har delats ut sedan 1993 och prissumman är på 15 000 kronor.

Johannapengen 2020 tilldelas Nora Lorek, frilansande bildjournalist, också hon från Göteborg. Prissumman är på 10 000 kronor och tilldelas en framstående västsvensk publicist.

Publicistklubbens Västras Dawit Isaak-pris 2020 tilldelas Åsa Wikforss, forskare och författare uppvuxen i Göteborg, bosatt i Stockholm. Prissumman är på 10 000 kronor.

Fler avsnitt
Fler videos