Medieägare tilldelas näringslivsmedaljer

26 april, 2012

Carl-Johan Bonnier, Cristina Stenbeck och Christina Hamrin tilldelas näringslivsmedaljer av Kungliga patriotiska sällskapet.

Kungliga patriotiska sällskapets Näringslivsmedalj är en belöning för framstående entreprenörskap.

Carl-Johan Bonnier, styrelseordförande i mediekoncernen Bonnier, tilldelas medaljen bland annat med motiveringen: "Carl-Johan Bonnier har utvecklat den familjeägda Bonnierkoncernen, från 1992 som koncernchef och från 1998 som styrelseordförande. Under denna tid har tekniska paradigmskiften skett bort från Guthenbergs 1400-talsteknik in i en digital medievärld. Samtidigt har antalet delägande familjemedlemmar mångdubblats, vilket ställt särskilda krav på ledarskap för sammanhållning."

"Att få Näringslivsmedaljen är mycket hedrande och entusiasmerande. PatriotiskaSällskapet gör en hedervärd insats genom att uppmuntra bra familjeföretagande med sin medalj", säger Carl-Johan Bonnier i ett pressmeddelande.

Cristina Stenbeck, storägare och styrelseordförande i Investment AB Kinnevik, tilldelas medaljen bland annat med motiveringen: "Cristina Stenbeck har i 10 år framgångsrikt lett Kinnevik-koncernen som startades av hennes farfar. Cristina har i familjens anda visat stark vilja att hitta nya marknader och produkter för att därigenom vidareutveckla Kinnevik till en betydande telekom- och medie-koncern. Senaste tillskotten är ett antal onlinebolag. I koncernen finns nu stora innehav i börsbolag sprungna ur moderbolaget Kinnevik, t ex Korsnäs, Millicom, Tele2, MTG, CDON, Transcom och Metro."

Cristina Stenbeck kommenterar utmärkelsen: "Det är ett erkännande av Kinnevik och vår 75-åriga historia och det bidrag vi på vår kant har haft till utvecklingen av svenskt näringsliv. Med vår verksamhet inom telefoni och medier förändrade vi dessa marknader i Sverige och vi har exporterat affärsmodellerna till över 60 marknader. Det är en ära att få ta emot Näringslivsmedaljen".

Christina Hamrin, majoritetsägare av medie- och emballagekoncernen Herenco AB, tilldelas medaljen bland annat med motiveringen: "Christina Hamrin föddes in i ett litet familjeföretag - där själva hjärtat var lokala tidningar. Smart och småländskt har hon utvecklat dagens Herenco AB. Under 40 år har hon drivit koncernen från olika positioner på styrelsenivå och även från golvet som kulturjournalist mm. Utöver Hallpressens tidningar finns i dag handelsrörelse, investmentbolag, fastighetsförvaltning och störst är emballage."

"Att få Näringslivsmedaljen är klart överraskande. Jag är hedrad och mycket glad. Samtidigt saknar jag Stig, min man. Vi var ett bra team, sett i backspegeln. Alltid uppdaterade, korta beslutsvägar, nyfikna och handlingskraftiga. Han frontade som koncernchef. Men vi drev tillsammans. Han brukade skämta: Jag är bara chef. Hon bestämmer", säger Christina Hamrin.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies