Gå direkt till textinnehållet

”MBL har blivit en papperstiger som arbetsgivare rundar”

Arbetsgivarsidan i Bonniers säger att inga formella beslut har tagits innan de MBL-förhandlats – men i praktiken är besluten redan fattade. Det menar journalisten Ola Hellblom, som skriver att det inte var så här MBL var tänkt att fungera.

Medbestämmandelagen fungerar inte som det var tänkt, skriver Ola Hellblom i en debattartikel i Journalisten. Han menar att MBL har med åren mest blivit en papperstiger som arbetsgivare lätt rundar.

”Det är i alla fall min egen erfarenhet som fackligt aktiv under de senaste sex åren i Bonnier-sfären. Under dessa år har jag deltagit i över 30 MBL-förhandlingar som representant för den lokala SJF-klubben. Det har huvudsakligen handlat om organisationsförändringar och personalärenden. I alla dessa över 100 ärenden, som enligt MBL ska förhandlas, var alla beslut utom ett redan tagna av företagsledningen innan den kallade kollektivavtalens arbetstagarorganisationer till MBL-förhandling”, skriver Hellblom.

För att MBL att fungera som det var tänkt krävs enligt Ola Hellblom ”modigare arbetsgivare, som inser att det finns en fördel att involvera arbetstagarorganisationer i ett tidigare skede”.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos