Gå direkt till textinnehållet

Max tre kommentarer på SvD.se

Svenska Dagbladet inför på sin nyhetssajt en begränsning på hur många gånger en läsare får skriva kommentarer till en artikel: maximalt tre inlägg.

Begränsningen till tre kommentarer per artikel införs successivt under veckan.

Enligt Fredric Karén, chef för SvD.se, kommer kraven på att det ska finnas en maxgräns från läsarna själva. Under hösten intervjuade han tio personer som ofta kommenterade artiklar på SvD.se.

– En synpunkt som kom fram var att de tyckte att det bitvis blev långa trådar mellan två, tre personer, där diskussionen kunde pågå i all oändlighet, säger Fredric Karén.

Annons Annons

Genom att sätta ett tak på tre kommentarer per artiklar hoppas han att kvaliteten höjs eftersom de som vill kommentera måste tänka till innan de skickar sin sista kommentar.

– Högre tempo och högre kvalitet kanske kan leda till att flera vill vara med och kommentera, säger Fredric Karén.

Systemet kommer att vara uppbyggt så att då en läsare loggar in kommer det upp en ruta som säger att han eller hon kan skriva ytterligare två kommentarer. När läsaren skrivit tre inlägg kommer det upp en informationsruta som talar om att det inte längre går att posta fler kommentarer till artikeln.

Fredric Karlén är medveten om att många kommer att påpeka att detta är censur och att Svenska Dagbladet begränsar yttrandefriheten.

– Det finns inget debattforum där du har obegränsat med plats att uttrycka dina åsikter hur länge som helst. En debatt har en början och ett slut. Svd.se är ett forum och varumärke som vi står för. Det går alldeles utmärkt att starta en egen blogg om man vill diskutera, säger han.

För att skriva en kommentar på SvD.se måste man vara registrerad på Facebook, Twitter eller Disqus.

Fler avsnitt
Fler videos