Max tre kommentarer
på SvD.se

29 maj, 2012

Svenska Dagbladet inför på sin nyhetssajt en begränsning på hur många gånger en läsare får skriva kommentarer till en artikel: maximalt tre inlägg.

Begränsningen till tre kommentarer per artikel införs successivt under veckan.

Enligt Fredric Karén, chef för SvD.se, kommer kraven på att det ska finnas en maxgräns från läsarna själva. Under hösten intervjuade han tio personer som ofta kommenterade artiklar på SvD.se.

– En synpunkt som kom fram var att de tyckte att det bitvis blev långa trådar mellan två, tre personer, där diskussionen kunde pågå i all oändlighet, säger Fredric Karén.

Genom att sätta ett tak på tre kommentarer per artiklar hoppas han att kvaliteten höjs eftersom de som vill kommentera måste tänka till innan de skickar sin sista kommentar.

– Högre tempo och högre kvalitet kanske kan leda till att flera vill vara med och kommentera, säger Fredric Karén.

Systemet kommer att vara uppbyggt så att då en läsare loggar in kommer det upp en ruta som säger att han eller hon kan skriva ytterligare två kommentarer. När läsaren skrivit tre inlägg kommer det upp en informationsruta som talar om att det inte längre går att posta fler kommentarer till artikeln.

Fredric Karlén är medveten om att många kommer att påpeka att detta är censur och att Svenska Dagbladet begränsar yttrandefriheten.

– Det finns inget debattforum där du har obegränsat med plats att uttrycka dina åsikter hur länge som helst. En debatt har en början och ett slut. Svd.se är ett forum och varumärke som vi står för. Det går alldeles utmärkt att starta en egen blogg om man vill diskutera, säger han.

För att skriva en kommentar på SvD.se måste man vara registrerad på Facebook, Twitter eller Disqus.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Thomas Hallgren ons, 2012-05-30 13:16
Fredrik Karén har missat en viktig aspekt, nämligen respekt för de kommentatorer som lagt ned både mycket tid och arbete på att göra SvD en mer intressantare tidning. Det är inte sällan som kommentatorer avslöjar både felaktigheter och avsiktligt utelämnade av information i artiklarna. Den begränsning som nu införs är en spottloska i ansiktet på dem. Karén har även missat att Disqus uppmuntrar till fruktbar diskussion när han jämför med det 3-artiklars replikskifte som SvD ofta har. Där möts artikelförfattaren av en enda replik som man sedan kan bemöta. Kommentarsfälten fungerar inte alls så. Karéns kännedom om hur kommentarerna egentligen används avslöjas med all önskvärd tydlighet när han för en gångs skull ger sig in i debatten men inte förstår att han ska använda "Svara" knappen när han svarar på kommentarer. Det blir nästan patetiskt. Man skulle önska att han och andra som står bakom begränsningen hade deltagit lite mer som kommentator för att lära känna funktionen innan man förstörde all glädjen med den.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies