Gå direkt till textinnehållet

Maria Rydhagen: ”En anpassning till våra resurser”

Kvällspostens chefredaktör Maria Rydhagen välkomnar det nya uppdraget – som innebär att reportrarna på den klassiska skånska kvällstidningen slipper jobba helger och kvällar.

Sparpaketen på Kvällsposten och Göteborgs-Tidningen som Journalisten berättat om i veckan drabbar bemanningsanställda i Marieberg Media – men de påverkar också tidningarnas publicistik, organisationerna och arbetsvillkoren för de kvarvarande journalisterna. Inga journalister kommer att jobba helgpass eller kvällspass – utan normal kontorstid.

Kvällspostens chefredaktör Maria Rydhagen välkomnar förändringen.

– Jag håller med journalistklubben om att det här är ett tungt besked att få, att flera av våra arbetskamrater kommer få sluta. Det är ledsamt och jobbigt just nu och jag jobbar stenhårt med att försöka hjälpa våra medarbetare att hitta nya uppdrag. Men samtidigt måste jag blicka framåt och se hur det blir för oss som jobbar kvar, och då tror jag att det här blir bra, säger Maria Rydhagen.

Annons Annons

– Vi får ett snävare uppdrag, och som jag ser det är det en anpassning till våra resurser. Vi kommer inte att behöva arbeta med de snabba nyheterna lika mycket som tidigare, utan kan satsa på fördjupningar och premiumjournalistik. Det är välkommet, för det har varit pressat för redaktionen med det breda lapptäcksuppdrag vi har haft – och jag tror att det här blir superbra för våra läsare. Det är väldigt tydligt att läsarna uppskattar fördjupningar och granskningar mest.

Expressens strategi de senaste två åren har varit att dra ner på tempot i nyhetsflödet genom att helt enkelt producera färre små nyheter och i stället fokusera på stora nyhetshändelser och granskningar. Kvällstidningarna har på bara några år gått från att vara relativt renodlade nyhetsflödessajter som finansierats helt via annonser, till premiumsajter där ungefär var fjärde artikel ligger bakom betalvägg.

– Det är inte bara kvällstidningarna som förändras. Mitt intryck är att Sydsvenskans pushnotiser oftare handlar om deras egna granskningar och avslöjanden än om blåljusnyheter, det finns lokaltidningar som till och med lägger blåljusnyheterna bakom betalvägg, säger Maria Rydhagen.

Fler avsnitt
Fler videos