Maria Ressa åtalas igen – avslöjade korruption

18 januari, 2021

Den filippinske journalisten Rambo Talabong och chefredaktören Maria Ressa åtalas för förtal.

Den filippinska journalisten och publicisten Maria Ressa tilldelades förra året Tucholskypriset av Svenska Pen, Publicistklubbens pris till Anna Politkovskajas minne och var invigningstalare på digitala Gräv 2020.

Hon driver den oberoende filippinska nyhetssajten Rappler, och utsätts av ständiga trakasserier och rättsprocesser från myndigheter. I juni dömdes hon till sex års fängelse i filippinsk domstol för att ha förtalat en affärsman.

Nu åtalas hon återigen för förtal, för en artikel som publicerades i Rappler i januari 2020, och avslöjade korruption vid en filippinsk privatskola. Även reportern Rambo Talabong åtalas. Det rapporterar bland andra Rappler.

Åtalet fördöms av Internationella Pressinstitutet, samt av #holdtheline, som är en koalition av 80 pressfrihetsgrupper, bland dem Reportrar utan gränser, Committee to Protect Journalists och International Center for Journalists.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies