Gå direkt till textinnehållet

”Männen upplever att det finns en orättvisa”

Frilansjournalisten Veronica Rönnlund Aldman fick en extra födelsedagspresent idag: Sidastipendium för att besöka en matriarkal kultur i Namibia.

Veronica Rönnlund Aldman, Helsingborg, är en av 110 stipendiater som får stipendiepengar av Publicistklubben eller Sida. Beskedet kom idag, på hennes 62-årsdag.

– Jag trodde inte jag skulle få det. Jag läste listan, där stod Martin Schibbye och andra kända namn… Och nästan längst ned fanns jag!

Hon tilldelas 40 000 kronor för att skildra matriarkat i olika kulturer och besöka Ovambofolket i Namibia.

Varför intresserar du dig för matriarkat?
– Jag och min man, som också är journalist, har rest rätt mycket. För några år sedan reste vi runt på Sumatra och jag gjorde ett jobb där. Det var spännande, för i ett muslimskt land finns världens största matrilinjära befolkningsgrupp, Minangkabaukulturen.

Vad är ett matrilinjärt samhälle?
– Det är inte riktigt samma sak som ett matriarkat. Men kvinnorna har mycket mer att säga till om, bestämmer mycket, allt arv går till kvinnorna. Pojkar får många gånger flytta ut tidigt medan kvinnorna stannar kvar och håller samhället flytande.

– Det finns på många ställen, i Indien, Mexiko – och i Namibia. Jag vill försöka ge en större bild och visa vad som förenar de här samhällena, säger Veronica Rönnlund Aldman.

Hur fungerar de här samhällena?
– Det är liknande problem som i våra patriarkala samhällen, åtminstone var det så på Sumatra. Männen upplever att det finns en orättvisa. Det är intressant att se det från andra hållet, titta på skillnader och likheter med patriarkala samhällen.

I förlängningen vill hon besöka fler platser, och skriva en bok.

– Men vi filmar och fotar också. I början blir det kanske reportage.

Fotnot: I Hufvudstadsbladet går det att läsa Veronica Rönnlund Aldmans reportage från Sumatra.

Fler avsnitt
Fler videos