Gå direkt till textinnehållet

Manifestation utanför Kinas ambassad

Ett 40-tal personer från en rad pressfrihetsorganisationer och medier samlades idag för att kräva Gui Minhais frihet.

Idag är det 70 månader sedan kinesiska myndigheter frihetsberövade bokförläggaren Gui Minhai. Vid lunchtid hölls en stödmanifestation för honom utanför Kinas ambassad i Stockholm.

Ett 40-tal personer var på plats. Expressens kulturchef och biträdande chefredaktör Karin Olsson lyfte i sitt tal det faktum att Kina i sina ambitioner med den nya sidenvägen redan är berett att erkänna den nya talibanregimen i Afghanistan. Det illustrerar att mänskliga rättigheter inte är något Kina bryr sig om, menar Olsson.

Initiativtagaren Kurdo Baksi passade på att lyfta det faktum att 65 procent av svenskarna enligt en färsk undersökning inte tycker att totalitära stater som Kina ska få arrangera OS, och manade Sverige att bojkotta vinter-OS i Kina nästa år.

Även Journalistens chefredaktör Helena Giertta, Svenska Pen:s ordförande Jesper Bengtsson, Sveriges författarförbunds ordförande Grethe Rottböll, Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert och RSFs Erik Halkjaer talade på manifestationen.

Ulrika Hyllert välkomnade den kommission som ska granska Sveriges arbete med att få Gui Minhai och Dawit Isaak fria, men menade att det måste till en regeländring så att kommissionen inte omfattas av så kallad särskild sekretess utan tillåter insyn.

Initiativtagare till manifestationen var debattören och journalisten Kurdo Baksi. Den genomfördes med stöd av Sveriges Författarförbund,  Svenska Pen, Svenska Publicistklubben, Svenska Förläggareföreningen och Journalistförbundet.

Fler avsnitt
Fler videos