Manifestation mot Turkiet

30 augusti, 2017

Gripandet av Hamza Yalcin På tisdag den 5 september kommer en stödmanifestation för yttrandefrihet i Turkiet att hållas utanför den turkiska ambassaden i Stockholm.

”Situationen för yttrandefriheten i Turkiet försämras alltmer. Medieinstitutioner stängs ned på löpande band. De som riktar minsta kritik mot Turkiets president Recep Tayyip Erdogan eller hans regim i etablerade medier eller sociala medier åtalas för att så småningom placeras bakom galler. Självcensuren har blivit vardagsmat i Turkiet” skriver Kurdo Baksi, initiativtagare till manifestationen i ett pressutskick.

Bakgrunden till manifestationen är utöver det bland annat gripandet av den svensk-turkiske journalisten och författaren Hamza Yalcin. Han greps i Spanien i början av augusti efter att Turkiet utfärdat en efterlysning via Interpol. Han sitter häktad i spanskt fängelse misstänkt för ”terrorpropaganda”, i väntan på beslut om frigivning eller utlämning till Turkiet. Något som Journalisten skrivit om vid flera tillfällen, senast här och här.  

Manifestationen anordnas av Journalistförbundet, Sveriges Författarförbund, Svenska PEN och tidskriften Svartvitt. Den kommer att hållas utanför Turkiets ambassad i Stockholm tisdagen den 5 september klockan 11:30.

Utöver initiativtagaren Kurdo Baksi som kommer att vara konferencier medverkar även:

Karin Olsson, kulturchef på Expressen

Gunnar Ardelius, ordförande för Sveriges författarförbund

Anders Q Björkman, sekreterare i Publicistklubben och biträdande kulturchef på Svenska Dagbladet

Stephen Lindholm, ordförande för Journalistförbundets yttrandefrihetsgrupp

Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser

Sara Mannheimer, ordförande för Fängslade författares kommitté, Svenska PEN

Taggar: Turkiet, pressfrihet
Gripandet av Hamza Yalcin

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies