Gå direkt till textinnehållet

Många reaktioner för gripna svensken

Flera kräver i dag att Sverige agerar när det gäller den gripna, svenska journalisten i Spanien, Hamza Yalcin (bilden). Samtidigt säger utrikesminister Margot Wallström att UD krävt att få träffa honom. UPPDATERAD

I ett uttalande säger Margot Wallström att "Den senaste tiden har två fall av frihetsberövade svenska medborgare fått uppmärksamhet i media. Allt det vi gör syns inte utåt – det som avgör vad vi gör och säger är hela tiden vad vi tror gagnar varje fall bäst. (…) UD har begärt att få träffa den svenska medborgare som frihetsberövats i Barcelona, Spanien. Grunden för hans häktning är en internationell arresteringsorder från Turkiet. UD har säkerställt att han har en advokat och arbetar för att klargöra anklagelserna."

Men UDs agerande får redan kritik. I VF skriver ledarskribenten Peter Franke: "Det är dags att sluta krypa för Turkiet. Men rädslan för att kritik skulle leda till att landet säger upp flyktingavtalet gör att omvärlden är oroväckande tyst om övergreppen på demokratin."

Kurdo Baksi säger till Expressen: "Jag har följt statistiken och många fall och det som är tydligt är att Sverige är det land i EU som är sämst på att kämpa för sina oskyldiga medborgare som grips i utlandet. Svenskar som inte är blonda och som har dubbelt medborgarskap har inte goda möjligheter att få den hjälp som andra svenskar."

Annons Annons

På Dagens nyheters ledarsida skriver Gunnar Jonsson: "En rättvis rättegång går inte att få i Turkiet, eftersom regimen styr domstolarna, och det borde EU klargöra. Den svenska regeringen håller helst tyst om Turkiet. En gemensam EU-linje kanske kan ändra på det. "

Karin Olsson skriver i Expressen: "Fallet påminner om den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai som för snart två år sedan kidnappades på semester i Thailand av Kina på grund av sin misshagliga bokverksamhet i Hongkong. Skräckregimerna vill att dissidenter inte ska känna sig trygga någonstans. Vi har Dawit Isaak i Eritrea och Gui Minhai i Kina. Låt inte Hamza Yalcin bli den tredje svensken att tystna i ett utländskt fängelse."

Journalistförbundet reagerar också starkt på gripandet och fänglsandet. På sin hemsida kräver de att Sverige måste agera: "Journalistförbundet kräver att den svenska regeringen verkar för att Spanien ska avvisa begäran att utlämna Hamza Yalcin till Turkiet."

Journalisten har tidigare skrivit om gripandet.

Läs också Kurdo Baksi och Murat Kuseyris debattartikel.

Fler avsnitt
Fler videos