Måndagsmötet: Ann Lagerström, Vi Läser

29 september, 2008

Samtal med AnnJust nu läggs sista handen vid den nya litteraturtidskriften Vi Läsers premiärnummer. Ann Lagerström är projektledare.

Vem ska läsa Vi Läser?

– I princip människor som läser böcker men som inte bara vill ha recensioner utan också kringmaterial: om författarna och deras process, om läsare och läsning, om hela bokvärlden.

Kommer ni att ha ett kritiskt perspektiv på bokbranschen?
– Vi kommer att betrakta den ur olika synvinklar och visa olika aspekter. Men inte på ett klassiskt journalistiskt grävsätt.

På vilket sätt kommer Vi Läser att skilja sig från den litteraturbevakning som redan finns?
– Mycket av den bevakning som finns är koncenterad kring recensioner och en slags akademisk litteraturjournalistik. Vi kommer inte att ha recensioner utan koncentrera oss mer på kärleken till böcker, som för samman väldigt många olika människor.

– Det var längesedan det fanns en bevakning som var bredare än kultursidornas. Här finns ett hål, en nisch som inte är fylld än och som vi hoppas kunna fylla.

Vilka böcker kommer ni inte att skriva om?

– Det finns ingen sådan gräns. Det är väldigt uttalat att vi inte bara ska ha med ”fin” skönlitteratur. Vi vill också skriva om böcker som inte är aktuella just nu: ofta tänker man som journalist att bara det nya är intressant, men så är det ju inte.

Vilken bok har du inte läst än som du ”borde” ha läst?

– Moby Dick - jag har på senare tid träffat ett stort antal människor som oberoende av varandra har pratat om den. Och Bröderna Karamazov har jag längtat efter att komma igenom eftersom jag tror att den kommer att ge mig mycket. Den ligger alltid på mitt sängbord, men ännu har jag inte lyckats.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av charlotte mån, 2011-12-19 22:18
Hej sis! Läs detta, min chef Ann som är projektledare för Vi LÄSER. Väldigt bra förklarat om nya tidningen. Men så fort tidningen är lämnad till tryck nästa vecka så försvinner hon. Trååkigt.
Samtal med

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies