”Man hoppas rädda livet på någon”

22 november, 2021

FOTO: Justina Öster Samtal med Transportarbetarens Jan Lindkvist vann Bästa förklarande text när Fackförbundspressens journalistpriser delades ut, för texten ”Vem bär ansvar för 21-åriga Nimas död?”.

I flera texter och med förklarande nyhetsgrafik beskriver reportaget på ett detaljerat och skakande sätt hur en ung extraanställd stuveriarbetare kunde omkomma i ett syrefattigt utrymme på ett lastfartyg i Oxelösunds hamn våren 2018.

 Motiveringen till priset lyder: ”Vikten av koll på hur kollegor agerar står i fokus i denna välillustrerade text om ett aktuellt ämne. En text som går på djupet och som är välskriven, upprörande och förklarar varför slarv sker, de förödande följderna och åtgärderna som krävs.”

– Det är en välkänd risk att arbeta på båtar som har last av kol eller andra organiska ämnen. Det är välkänt att det kan förbruka syret eller skapa giftiga gaser, och det finns säkerhetsrutiner för hur det arbetet ska gå till. På det sättet kändes olyckan som extra tragisk och väldigt onödig, säger Jan Lindkvist.

– Hamnarbete är också delvis svårt att planera, båtar kommer oregelbundet, det finns behov av extra anställda. Vid det här tillfället jobbade väldigt många extra anställda.

Han begärde ut hela förundersökningsprotokollet på över 3 000 sidor och fick en detaljerad bild av hur olyckan gick till.

– Fördelen är också att det är förhör som görs kort efter olyckan; då säger folk det de uppfattar hände. Intervjuar man något år senare har minnesbilden kanske hunnit förändras.

Vad hade du för ambition med texten?
– Jag ville egentligen uppmärksamma alla stuveriarbetare på de här riskerna. Det visar sig ju att det sker övertramp ganska ofta: man följer inte säkerhetsåtgärderna. Genom att detaljerat beskriva hur riskerna ser ut hoppas man ju rädda livet på någon.

 

Fotnot: Tingsrätten dömde stuverichefen till nio månaders villkorlig dom och hamnbolaget till två miljoner kronor i företagsbot. Domen har överklagats till hovrätten.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Samtal med

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies