Gå direkt till textinnehållet

Malmö-polisen ska bekämpa hot mot journalister

I Malmö har 33 fall om hot mot politiker och journalister polisanmälts sedan i somras. Nu satsar polisen på att bekämpa brottsligheten som hotar politikers och journalisters demokratiska rättigheter.

Malmöpolisens nya demokrati- och hatbrottsgrupp är i ett uppstartsskede, skriver svt.se. Gruppen består av en chef, en förundersökningsledare, fyra utredare och en kontaktsamordnare. Katarina Aspegren är chef för gruppen. Hon säger till SVT att polisen behöver få bättre tydlighet från högre instans om vad det är för brott som det faktiskt handlar om.

”Polisen måste bli bättre på att jobba, utreda och förebygga demokrati- och hatbrott där journalister och politiker blir utsatta vid uttalanden och artiklar. Men vad är ett brott mot demokratin? Det är inte helt självklart”, säger Katarina Aspegren.

Malmöpolisens demokrati- och hatbrottsgrupp utreder endast brott i Malmö. Men planen är att även övriga polisområden i Region Syd ska ha speciella utredare som arbetar med just demokratibrott.

Enbart i Malmö har 33 fall om hot mot politiker och journalister polisanmälts sedan i somras, varav hälften är polisanmälningar från journalister.

Fler avsnitt
Fler videos