Tipsa Journalisten »
Telefon: 08-613 75 00
redaktionen@journalisten.se
annons@journalisten.se
16 maj, 2014
Samtal med
Det måste byggas in en tröghet när lokala nyhetsredaktioner försvinner. Det menar Jan Axelsson, dagchef på TV4 i Umeå:
– Staten skulle aldrig säga att det är okej att inte ha råd med brandkår. Politikerna måste ha en säg när lokal demokrati försvinner.
Journalisten har tidigare skrivit om Nätverket för lokal-TV, som Jan Axelsson startade i protest mot TV4s beslut att lägga ned sina lokalredaktioner. Nätverkets protester blev dock verkningslösa och nu rycker nedläggningen av TV4-redaktionerna närmare. Den 20 juni blir det svart i rutan.
På TV4 Umeå hör Jan Axelsson många som säger att de ska omskola sig.
– Det är synd om den kompetens vi har hamnar i andra branscher. Det går något värdefullt till spillo om en videojournalist blir rörmokare eller psykolog i stället. Det är inte säkert att våra tittare, som i högre grad har varit unga, kvinnor och arbetare, flyttar över till andra nyhetskanaler. De kommer att bli mindre samhällsinformerade, säger Jan Axelsson.
I samband med gårdagens besked om att förhandsprövningen för public service-tjänster ses över reflekterade han över om staten inte behöver bygga in en reglering också när det gäller de kommersiella aktörernas samhällsansvar.
– Kan man pröva konkurrens, varför inte införa en prövning när man vill ta bort journalister. Det handlar inte bara om anställningar och interna mediefrågor. När stöveltrampet ökar på gatorna är den lokala journalistiken lika viktig som att ha ett försvar. Det blir ett försvar för demokratin, säger Jan Axelsson.
Men de kommersiella aktörerna är just kommersiella - kan staten ställa krav på dem?
– Visst är de kommersiella, men med ett samhällsansvar. De ger sig ju ut för att vara något annat än dammsugarförsäljare. Det som händer är att man urholkar det demokratiska systemet.
– Men det kanske kan behövas stöd i andra änden om man ska ställa högre krav. Jag menar att det behövs en bred utredning kring det här.
Per Hultengård, VD på Tidningsutgivarna, är skeptisk till förslaget:
– Nej, jag tror inte på sådana regleringar av de kommersiella medieföretagen. Vad staten däremot kan göra är att undanröja pålagor – till exempel reklamskatten – och betungande föreskrifter, så att förutsättningarna för att bedriva journalistik är så goda som möjligt.
Jan Axelssons huvudpoäng är att det behöver byggas in en tröghet i systemet.
– Nu kan vi förlora 140 journaster i ett nafs, under ett supervalår som är historiskt och när vi har tongångar som på 30-talet. Det kan gå lika fort när tidningarna försvinner, om de gör det, säger Jan Axelsson.
Räcker inte public service?
– Det är frågan. Enstaka medieägare garanterar inte en mångfald. Kanske finns det en ängslighet hos public service i valtider. Oavsett så behövs det en mångfald av röster.
FOTO: Max Alm Norell
27 september, 2023 |
Kersti Forsberg vill inte stanna på Fojo när organisationen förändras. ”Men jag vill inte vara den som målar fan på väggen. Mitt Fojohjärta är gigantiskt.”
FOTO: Johan Bergmark/Bookmark
1 september, 2023 |
Dödshot, livvakter och nidvisor. I en ny roman skildrar Tom Malmquist, son till Expressens Thomas ”Malmen” Malmquist, barnets upplevelse när det blåser hårt runt en journalistförälder.
FOTO: Hanna Lundquist
25 augusti, 2023 |
Journalisten och författaren Stig Hansén har dramatiserat Stig Dagermans reportagebok Tysk höst, som i september sätts upp på Uppsala stadsteater. ”En av de bästa reportageböcker som skrivits på svenska språket”, tycker Hansén.
FOTO: Tor Johnsson
26 juni, 2023 |
UG-reportern Axel Gordh Humlesjö avslöjar i sitt sommarprat hur han som 12-åring utsattes för ett sexuellt övergrepp av en ungdomstränare i ishockey, som också skrämde honom att hålla tyst om övergreppet.
1 kommentar
FOTO: Tor Johnsson
21 juni, 2023 |
Krånglig, egensinnig – och briljant. Anna Hedenmo har skrivit en biografi om journalisten hon följt sedan tonåren: Annette Kullenberg.
FOTO: Olle Sporrong
16 juni, 2023 |
Malin Ekman och Ulrika Kärnborg sågar varandras böcker i spalterna – med åtta års mellanrum. Hur väl spelar det med kultursidornas oberoende? Expressens kulturchef Victor Malm tycker att diskussionen är olycklig, men kan inte se att det funnits något jäv.
är ny reporter på SVT Nyheter Östs redaktion i Linköping.
författare och litteraturkritiker, får utmärkelsen Torgny Segerstedts frihetspenna.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Journalisten, Nytorgsgatan 17a, 116 20 Stockholm
Tel:08-613 75 00
E-post: redaktionen@journalisten.se
Journalisten.se har 190 000 unika sidvisningar och 75 000 unika besökare per månad (genomsnitt Google analytics).
Magasinet Journalisten har en räckvidd på 42 000 läsare (Orvesto 2:a kvartalet 2017). Annonsera
Journalisten är Sveriges äldsta och största medietidning. Prenumerera
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies
Kommentarer
Det finns 2 kommentar på sidan.
Kommentera