"Lokala journalister lika viktiga som brandkåren"

16 maj, 2014

Samtal med Det måste byggas in en tröghet när lokala nyhetsredaktioner försvinner. Det menar Jan Axelsson, dagchef på TV4 i Umeå: – Staten skulle aldrig säga att det är okej att inte ha råd med brandkår. Politikerna måste ha en säg när lokal demokrati försvinner.

Journalisten har tidigare skrivit om Nätverket för lokal-TV, som Jan Axelsson startade i protest mot TV4s beslut att lägga ned sina lokalredaktioner. Nätverkets protester blev dock verkningslösa och nu rycker nedläggningen av TV4-redaktionerna närmare. Den 20 juni blir det svart i rutan.

På TV4 Umeå hör Jan Axelsson många som säger att de ska omskola sig.

– Det är synd om den kompetens vi har hamnar i andra branscher. Det går något värdefullt till spillo om en videojournalist blir rörmokare eller psykolog i stället. Det är inte säkert att våra tittare, som i högre grad har varit unga, kvinnor och arbetare, flyttar över till andra nyhetskanaler. De kommer att bli mindre samhällsinformerade, säger Jan Axelsson.

I samband med gårdagens besked om att förhandsprövningen för public service-tjänster ses över reflekterade han över om staten inte behöver bygga in en reglering också när det gäller de kommersiella aktörernas samhällsansvar.

– Kan man pröva konkurrens, varför inte införa en prövning när man vill ta bort journalister. Det handlar inte bara om anställningar och interna mediefrågor. När stöveltrampet ökar på gatorna är den lokala journalistiken lika viktig som att ha ett försvar. Det blir ett försvar för demokratin, säger Jan Axelsson.

Men de kommersiella aktörerna är just kommersiella - kan staten ställa krav på dem?
– Visst är de kommersiella, men med ett samhällsansvar. De ger sig ju ut för att vara något annat än dammsugarförsäljare. Det som händer är att man urholkar det demokratiska systemet.

– Men det kanske kan behövas stöd i andra änden om man ska ställa högre krav. Jag menar att det behövs en bred utredning kring det här.

Per Hultengård, VD på Tidningsutgivarna, är skeptisk till förslaget:

– Nej, jag tror inte på sådana regleringar av de kommersiella medieföretagen. Vad staten däremot kan göra är att undanröja pålagor – till exempel reklamskatten – och betungande föreskrifter, så att förutsättningarna för att bedriva journalistik är så goda som möjligt.

Jan Axelssons huvudpoäng är att det behöver byggas in en tröghet i systemet.

– Nu kan vi förlora 140 journaster i ett nafs, under ett supervalår som är historiskt och när vi har tongångar som på 30-talet. Det kan gå lika fort när tidningarna försvinner, om de gör det, säger Jan Axelsson.

Räcker inte public service?
– Det är frågan. Enstaka medieägare garanterar inte en mångfald. Kanske finns det en ängslighet hos public service i valtider. Oavsett så behövs det en mångfald av röster.

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Sigvard Lingh fre, 2014-05-16 20:25
"Staten skulle aldrig säga att det är okej att inte ha råd med brandkår. Politikerna måste ha en säg när lokal demokrati försvinner". Var det egentligen inte länge sedan (om någonsin) journalister av politiker uppfattades som brandmän.Ses de inte mer som pyromaner?
Inlagt av Nicke lör, 2014-05-17 20:11
När ser vi en modernisering av presstödet? Det är orimligt, osannolikt, ologiskt och overkligt att digitala publicister inte kan få en stor del av den kaka som ska garantera mångfald.
Samtal med

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet




Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies