Ljusning för dagspressen

27 augusti, 1998

EKONOMI Totalupplagan har minskat men lönsamheten har ökat.
Så kan man sammanfatta pressstödsnämndens rapport över dagspressens ekonomi för 1997.

EKONOMI Totalupplagan har minskat men lönsamheten har ökat.

Så kan man sammanfatta pressstödsnämndens rapport över dagspressens ekonomi för 1997. Enligt TS-statistiken var dagspressens totalupplaga 1997 drygt 4,2 miljoner ex mot drygt 4,3 miljoner ex 1996.

– Upplageraset har pågått några år och om det fortsätter är det på sikt är lite oroande, säger Håkan Westergren på presstödsnämnden.

Han har tillsammans med massmedieekonom Karl Erik Gustafsson sammanställt rapporten.

Lönsamheten för dagspressen har däremot ökat sedan 1996 som var det sämsta året sedan 1981.

Presstödsnämnden räknar bara ut lönsamheten för sådana dagstidningsföretag som inte får driftsstöd; totalt 78 företag.

Ett mått som presstödsnämnden använder är nettomarginalen, alltså ett företags vinst på varje intjänad hundralapp. 1996 var medianvärdet för nettomarginalen 2,2 procent. 1997 var det 5,3 procent.

– Det är ingen jättehög siffra, men den tyder nog på att trenden har vänt, säger Håkan Westergren. I många av företagens bokslut finns också en optimistisk ton inför framtiden.

Dagens Industri toppar listan med en nettomarginal på 34 procent, följd av Värnamo Nyheter och Örnsköldsviks Allehanda på 24 procent. Sydsvenska Dagbladet och Nya Wermlands-Tidningen har båda 21 procent och Jönköpings-Posten 20 procent.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies