Gå direkt till textinnehållet

”Lita inte på talibanerna”

”Lita inte på talibanerna. Det är deras handlingar som visar vilka de är, inte vad de säger.” Najwa Alimi är den enda afghanska journalist som evakuerats till Sverige efter talibanernas maktövertagande. Hon tror att motsättningarna blir mycket stora mellan talibanerna och den generation som växt upp efter att de senast hade makten. 

Du arbetade på Zan-TV när du fick Per Anger-priset 2019, en kanal med nästan bara kvinnliga journalister.
– Ja, jag arbetade där när jag kom tillbaka från Sverige. Sen stängdes kanalen på grund av säkerhetsproblem. Då arbetade jag på en annan tv-kanal, Iran International, tills talibanerna kom. Zan-TV öppnade igen för bara några veckor sedan, men sen talibanerna kom till Kabul är den stängd. 

Gick det att arbeta som vanligt innan maktövertagandet?
– Ja, vi i Kabul kunde arbeta utan problem. Det fanns affärskvinnor, kvinnorättskvinnor. Vi var fria att göra vad som helst. När sen talibanerna kom var jag i kontakt med svenska utrikesdepartementet, Sida, människorättsorganisationer och journalistorganisationer. Jag skulle få ett mejl och väntade i en dryg vecka på det där mejlet.

Sen kom det ett mejl med instruktioner?
– Ja, det sa att jag var inbjuden till Sverige av utrikesministern.

Annons Annons

Det var kaos utanför flygplatsen, men du och din familj fick hjälp?
– Ja, en soldat från Sverige hjälpte oss väldigt mycket för att vi skulle ta oss in. Vi gick i en timme för att komma närmare gaten, vi var tvungna att ta oss förbi massor av människor. Vi hade kommit överens med honom om att ha gula och röda scarves som vi skulle vifta med. Där var ett stort vattenfyllt dike vi skulle hoppa över, det var en och en halv eller snarare två meter brett, men min mamma har problem med ett ben så han hjälpte henne så hon kunde ta sig över en bro.

När ni skulle gå ombord på planet fick ni instruktioner om att lämna ifrån er era väskor, vad hände?
– De sa att vi skulle få väskorna tillbaka när vi hade landat i Georgien. Men när vi landade där så frågade vi efter väskorna och de sa att de hade lämnat dem i Kabul för att fler människor skulle få plats i planet. 

Så det finns massor av personliga tillhörigheter någonstans?
– Ja, våra datorer, våra dokument med examensbevis, födelsebevis och universitetsintyg. Allt fanns där. Vi hoppas att vi ska få dem tillbaka längre fram.

Jag läste i en intervju med dig i Dagens Nyheter att ni inte vågar kontakta vänner och släktingar som är kvar. Du säger att talibanerna kan ta sig in i krypterade appar. Kan du berätta mer?
– Nu kontrolleras alla kommunikationssystem, sociala medier och allting så vi kan inte fråga våra vänner hur det går. Då kan de se att den personen har kontakt med oss. Vänner har sagt att talibanerna stoppar människor, tar deras telefoner och kan låsa upp dem och se vad de har där. Bilder, videor, sånger — allting. Så vi har bara använt Signal för telefonsamtal, eftersom vi hört att det är säkrast.

Det fanns ett antal namn på den lista som den svenska regeringen fick från Reportrar utan gränser. Men den enda som är i Sverige av personerna på listan är du?
– Ja, jag är den enda som är här från våra nätverk. 

Hur är situationen för de kollegor som är kvar i Afghanistan?
– Vi har lite kontakt men de säger inte mycket. De lever under stor press och mår inte bra mentalt. De är rädda och gömmer sig någonstans i Afghanistan.

Talibanerna har sagt att de är fredliga, vill inkludera alla grupper i landet, att kvinnor ska sitta i regeringen och att flickor och kvinnor ska få studera och arbeta. Litar du på det?
– Nej, jag litar inte på det talibanerna säger. Det är deras handlingar som visar vilka de är, inte vad de säger. Det du hänvisar till säger de bara för att de vill få förtroende från FN och resten av världen. Jag litar inte det minsta på dem.

Tror du att situationen kan bli lika illa som den var för tjugo år sedan?
– Nej, jag tror inte att det blir som det var då, jag tror det blir värre. Den nya generationen har sett frihet, fått andra värderingar och vet hur det ser ut i resten av världen. De kan inte gå tillbaka i utvecklingen till det som var för tjugo år sedan. Det krockar med talibanernas syn på hur allting ska vara, så jag tror det blir värre än det var då.

Hur mår du själv nu?
– Jag är mentalt trött. Den senaste veckan har jag träffat massor av journalister och haft många intervjuer och samtal. Nu behöver jag vila.

BÖRGE NILSSON
redaktionen@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos