Gå direkt till textinnehållet

Lisa Bjurwald startar bokförlag: ”Det här är mitt svar på kriget”

Ukrainakriget fick journalisten Lisa Bjurwald att tidigarelägga sin plan att starta bokförlag. Hennes nystartade Bite the Bullet Press är helt inriktat på granskande journalistik i bokform.

Lisa Bjurwald jobbade som presschef på ett annat bokförlag när Ryssland i februari invaderade Ukraina.

– Jag upplevde att väldigt mycket ställdes på sin spets. Det är en helt unik situation. Det här är det första stora invasionskriget i Europa sedan 1945, det har kastat om säkerhetsläget för oss alla och det här kommer att prägla resten av våra liv, säger Lisa Bjurwald.

– Som journalist arbetar man också för värden som demokrati, yttrandefrihet och pressfrihet, det fria ordet är vårt kärnuppdrag. Så även vårt uppdrag ställs på sin spets. Ryssland är pressfrihetens mardröm idag, fortsätter hon.

Kriget fick henne att göra allvar av de planer hon haft på att starta eget bokförlag. Före sommaren lanserades Bite the Bullet Press, som ska ha en nischad utgivning: granskande journalistik och reportage.

– Ofta från personer som är journalister. Vi är väldigt bra på att skriva faktaböcker inom aktuella samhällsfrågor.

Förlaget är hennes svar på Putins invasion.

– Det är definitivt en aktiv motståndshandling.

Lisa Bjurwald har jobbat på förlag och varit chefredaktör för tidningen Författaren – hon vet att bokutgivning sällan är en guldkalv.

– Den stora utmaningen blir att få ihop det ekonomiskt. Många journalister som inte skrivit böcker själva vet nog inte hur lite fackböcker säljer. Böcker som man ser på löpsedlarna, de stora snackisarna, kan lätt sälja i bara två till tre tusen exemplar. Så låga siffror talar vi om, säger hon.

Lisa Bjurwald tänker satsa på små förstaupplagor, bra marknadsföring, omslag som sticker ut (formgivarbyrån Pasadena kommer att göra dem) och framför allt böcker som både har något unikt att säga och kan nå många läsare.

– En vanlig samhällsintresserad kvinna ska kunna plocka upp boken och känna att hon vill läsa den, betala för den. För att få folk att göra det måste ämne och författare vara så specifika, unika, som möjligt.

Hon är entusiastisk över förlagets första utgivning, planerad till årsdagen av Rysslands invasion i Ukraina: en svensk översättning av den prisbelönta ukrainska journalisten Stanislav Aseyevs The Torture Camp on Paradise Street.

– Han berättar om de över 1 000 dagar han hölls i vad internationella Pen-klubben kallar för ett koncentrationsläger, eller ett tortyrläger, som drivs av Ryssland i ockuperade Donetsk.

Hon beskriver Aseyevs år i fångenskap som ett östeuropas Dawit Isaak-fall.

– Mot all förmodan överlevde han, och han överlevde den här ohyggliga upplevelsen med sinnet och skrivförmågan i behåll.

Även Lisa Bjurwalds egen kommande reportagebok ges ut på egna förlaget i vår, om ukrainska kvinnors motståndskraft och roll i kriget. Hon ska snart iväg på en tredje resa till Ukraina.

Förlaget är en heltidssatsning, med tänkt utgivning ett tiotal titlar per år varav uppemot hälften av utländska författare. Men Lisa Bjurwald är inte beredd att helt ge upp journalistrollen, hon fortsätter att skriva i åtminstone Expressen Kultur.

– Jag vill behålla en fot i samhällsdebatten.

Fler avsnitt