Gå direkt till textinnehållet

Linköpings studenter mister sin tidning

Linsen, studenternas tidning i Linköping, läggs sannolikt ner. Chefredaktören Per Bouveng mister jobbet efter snart fem år på tidningen.– Det tråkigaste är ändå att studenterna mister en fri, stark och oberoende nyhetstidning, säger han.Förutom chefredaktören finns en annonssäljare samt en Norrköpingsredaktör på deltid. Tidningen har getts ut av Kårservice, som ägs av de tre studentkårerna.

Linsen, studenternas tidning i Linköping, läggs sannolikt ner. Chefredaktören Per Bouveng mister jobbet efter snart fem år på tidningen.

– Det tråkigaste är ändå att studenterna mister en fri, stark och oberoende nyhetstidning, säger han.

Förutom chefredaktören finns en annonssäljare samt en Norrköpingsredaktör på deltid. Tidningen har getts ut av Kårservice, som ägs av de tre studentkårerna.

I höstas bestämde Kårservice att Linsen måste ge minst ett nollresultat och helst ett överskott för att få finnas kvar. Det målet såg svårt ut att nå och därför tog Kårservice kontakt med Östgöta Correspondenten och Norrköpings Tidningar för att höra om de var intresserade av att ge ut Linsen.

Intresse fanns eftersom båda tidningarna både vill ha ett ökat samarbete med studenterna och också ett gemensamt samarbete inom regionen.

Men uppgörelsen sprack bland annat på att tidningarna inte ville ta över Linsens personal.

Det som förmodligen är det sista numret av Linsen kom ut den 15 januari. Där står att läsa att studenttidningen tas över av Corren och NT. Men så blir det alltså inte,

– Både vi och NT var intresserade men det är vi inte längre, säger Correns vice VD Jan Ställborn. De förutsättningar vi hade för att kunna göra en nystart i nytt bolag uppfylldes inte.

Förutsättningarna var alltså att det inte fanns någon personal kvar på Linsen. Reglerna säger nämligen att uppsagd personal har rätt att återfå sina jobb om företaget återuppstår inom en viss tid.

– Jag hade några timmar på mig att bestämma mig för om jag skulle säga upp mig frivilligt mot tio månadslöner, säger Per Bouveng. Men jag kunde inte ge besked med så kort varsel och inte utan att kolla med Journalistförbundet.

Nu har han förvarnats om uppsägning. Dagarna ägnar han åt att städa på redaktionen.

Ordförande i Kårservice är Anders Subotic. Han säger att styrelsen ännu inte fattat något formellt beslut om nerläggning, men risken finns att Linsen läggs ner.

– Kärnfrågan är ekonomin, även om man kan diskutera om redaktören följt direktiven för tidningen.

Mer än så vill han inte gå in på innehållet i Linsen.

Tycker du inte att det är tråkigt att studenterna blir av med sin tidning?

– Vi har konsulterat studenternas representanter och de är införstådda med konsekvenserna, säger han.

Per Bouveng säger att han aldrig fått någon policy eller direktiv. Han har däremot efterlyst det.

– För ungefär ett och ett halvt år sedan blev jag ombedd att göra ett utkast till hur tidningen fungerade. Det gjorde jag. Sedan dess har det varit tyst.

Fler avsnitt
Fler videos