Leverpastej inte allmän handling

10 december, 2007

Förra veckan lämnade en okänd person in en skiva leverpastej med oläslig text på till Länsstyrelsen i Östergötland.

Enligt tryckfrihetsförordningen menas med en handling framställning i skrift eller bild samt upptagning som kan läsas, avlyssnas eller på annat sätt uppfattas endast med tekniskt hjälpmedel. Länsstyrelsen bedömde dock inte att skivan kunde betraktas som en allmän handling eftersom texten var oläslig.
– Leverpastejskivan var ganska lång och det kanske fanns plats för en mening, men det syntes inte vad det gällde, säger handläggare Gisela Petersson som fick smörgåspålägget på sitt bord.
Efter att ha rådgjort med sin chef förpassades leverpastejen till soppåsen.
”Men hänsyn till ovanstående kan Länsstyrelsen inte betrakta leverpastejskivan som någon allmän handling då informationen är oläslig och inte kan uppfattas på annat sätt”, skriver Gisela Petersson i en tjänsteanteckning. 

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies