Gå direkt till textinnehållet

Lennart Foss om varför han slutar som vd

Efter tolv år slutar Lennart Foss som vd för mediekoncernen NTM. I Journalistens intervju försvarar han NTMs hårda centraliseringsmodell.

Den första februari tar Lina Hedenström, idag operativ chef på NTM, över som ny vd efter Lennart Foss. Foss fortsätter som senior advisor inom NTM. 

Lennart Foss säger till Journalisten att han slutar av eget val.

– Senior advisor blir man inte när man är 30, utan då är man ganska gammal. Jag fyller 65 i höst, och tyckte att det var lite lagom nu, jag har varit här i tolv år. Det känns naturligt och bra och det är en bra person som tar över efter mig, som jag lärt känna under ett par år.

Annons Annons

Hur stark är koncernen du lämnar vidare?
– Det är en stark koncern. Vi har en bra balansräkning, vi har vuxit och fått in flera nya mediehus, de har bidragit positivt vilket ju är alldeles nödvändigt i dessa tider där de strukturella förändringarna är ganska dramatiska. Det är en koncern som står starkt.

Hur går den viktiga digitala läsaraffären?
– Den tickar på. Det rör sig framåt, vi har högre intäkter från läsaraffären idag än vi någonsin haft.

Är de tillräckligt höga?
– Vi hade naturligtvis gärna sett att de var ännu högre. Men det är en av de positiva delarna i affären – det saknas inte människor som vill ta del av det vi skriver. Utan det jobbigaste är reklamintäkterna som flyttar ifrån oss till de stora amerikanska jättarna. Men läsaraffären går bra, och vi har en väldig fart på vår distribution med paket och brev och post, och matkassar, som också stödjer vår journalistik.

Ni har mallat organisationerna hårt där ni har tagit över, och det har varit hårda sparpaket. Hur ser du på det: är det en framgångsrik strategi för att bygga en mediekoncern?
– Så är det, vi är hårt mallade och vi har en färdig plan vid våra förvärv. Sparpaketen är också alldeles nödvändiga, nu senast på Sörmlands Media, för det är företag som har förlorat stora pengar. Man klarar sig inte själv i dagens mediesamhälle. När vi gör en sådan affär kan vi inte fortsätta jobba som de har gjort som solitärer, för då kommer vi bara fortsätta att förlora pengar. Utan då inkorporerar vi dem i det sätt vi arbetar på, och centraliserar allt utom reporterkrafter, journalistik och annonsförsäljning. Då klarar vi att till och med utveckla den lokala journalistiken i relation till vad som varit.

– Det är såklart smärtsamt för de individer som blir påverkade, men för den lokala journalistiken är det bara positivt, säger Lennart Foss.

Är du självkritisk på någon punkt?
– Det måste man alltid vara.

När det gäller vad?
– Jag har faktiskt inte funderat så långt, men det är klart att man måste vara självkritisk. Det är klart att man har gjort fel, vi är människor allihop.

Vad ska du göra som senior advisor?
– Det finns ett antal övergripande frågor av strategisk natur, sedan kommer jag väl att sitta i några styrelser, efter diskussion med nya vd:n, och finnas tillgänglig som allmänt stöd.

Får du behålla din lön?
– Nej, det får man ju inte. Jag kommer inte att jobba lika många timmar per dygn som jag gjort i tolv år här.

Fler avsnitt
Fler videos