Gå direkt till textinnehållet

Lena Malm ber om ursäkt för uttalande om GT

Lena Malm (S), ordförande för kommunfullmäktige i Göteborg, får skarp kritik för sitt uttalande om att GT snart ”dör digerdöden”. Hon ber nu om ursäkt.

Det var under en paneldebatt om folkomröstningen om trängselskatten i Göteborg som Lena Malm fällde sina uttalanden om GT.

”Ibland vet man inte vart debatten tar vägen och vi hade en part i detta som hade ett intresse av att driva det på ett visst sätt. Och det är ju en tidning som jag tror snart dör digerdöden”, sade Lena Malm.

Uttalandet har fått hård kritik. I en ledare skriver Frida Boisen:

Annons Annons

”GT hotas inte av någon nedläggning. GT står stark, i en tid då branschen utsätts för svåra prövningar har vi ställt om snabbt, och satsar vidare på innovationer som gör oss fortsatt lönsamma in i framtiden. GT har en mycket god lönsamhet. Och som GTs chefredaktör kan jag garantera dig detta. GT kommer att fortsätta att granska dig och andra makthavare i Göteborg. Det är vårt viktigaste uppdrag.”

Nils Funcke, yttrandefrihetsexpert, säger till GT att uttalandet inte bara var ”olämpligt utan det tyder på dåligt omdöme och att man har dåligt på fötter i sak också att man måste ta till sådana formuleringar.”

Han säger vidare:

” När en så högt uppsatt person uttalar sig på det sättet så kan ju det trigga i gång andra och ge legitimitet åt att man kan gå ännu längre. Att man kan hota och så, den risken finns. Att GT i det här fallet skulle bli fritt villebråd, att det blir en form av sanktionering att den där tidningen är inte något värt att bry sig om. Den kommer ändå att somna in. Det finns en sådan fara. ”

Till Resumé säger nu Lena Malm att hon ber om ursäkt för sin formulering att tidningen kommer att dö:

”Jag har svårt att be om ursäkt för minskade upplagesiffror men jag vill be om ursäkt för uttrycket. Det var fel och alldeles för kraftfullt uttryckt.”

Fler avsnitt
Fler videos