Ledarskribenten Mats Skogkär ska omplaceras efter privat tweet

5 juni, 2020

FOTO: Sydsvenskan Mats Skogkär, ledarskribent på Sydsvenskan, ska omplaceras till en icke-skrivande tjänst efter att han skrivit en tweet som tidningens ansvarige utgivare Jonas Kanje tagit avstånd från.

Journalisten berättade tidigare i veckan om den uppmärksammade tweeten från Mats Skogkär om upploppen i USA, där han skrev: 

”När man ser vänsterns närmast sexuella upphetsning över upploppen i USA, över plundringarna, bränderna och våldet, blir det också lättare att förstå dess strävan att genom invandring skapa liknande förhållanden här med en stor, invandrad, etnifierad och segregerad underklass.”

Jonas Kanje, ansvarig utgivare på Sydsvenskan, tog öppet avstånd från tweeten:

”Det här är en tweet som går långt över gränsen. Ett sätt att uttrycka sig på som Sydsvenskan aldrig kan ställa sig bakom. Vi tar avstånd från den”, skrev Jonas Kanje och Sydsvenskan på Twitter.

Nu har Mats Skogkär fått besked om att han ska omplaceras till en icke-skrivande tjänst.

”Igår fick jag veta att jag har skrivit min sista ledare för HD/Sydsvenskan och att jag kommer att omplaceras till en icke-skrivande tjänst”, skriver Mats Skogkär i ett mejlsvar till Journalisten.

Han uppger att han kommer att vägra omplacering, med hänvisning till yttrandefriheten.

”Jag menar att mitt agerande faller inom ramen för den vida yttrandefrihet som gäller i Sverige. Bonnier News har just yttrandefrihet som ett av sina kärnvärden. Jag har själv under årens lopp skrivit en hel del ledare på temat yttrandefrihet och att den måste gälla också åsikter och uttalanden som uppfattas som stötande”, skriver Mats Skogkär i mejlet.

Mats Skogkär anser att den tweet han skrev var ”korkad och aldrig borde ha publicerats”, men att han nu utmålats som högerextremist, av bland andra Isobel Hadley-Kamptz på Dagens Nyheters ledarsida.

”Att acceptera en omplacering vore samtidigt att godta den etikett som högerextremist som Dagens Nyheters ledarsida nu försöker klistra på mig. Det tänker jag inte göra”, skriver Mats Skogkär till Journalisten.


Läs mer: Heidi Avellan om beslutet.

Kommentarer

Det finns 7 kommentar på sidan.

Inlagt av Simon fre, 2020-06-05 11:41
Jag tycker att tweeten snarare är missförstående och förvirrad än högerextremistisk. Vänsterns syfte med invandring är att hjälpa människor på flykt till ett tryggare liv i Sverige, det är även högerns syfte (om det inte handlar om arbetskraftsinvandring). Målet är ju inte att de som invandrar ska få det dåligt. Men tyvärr blir det ibland så eftersom de t.ex. ibland har svårt att få jobb eller hamnar i problemområden som är segregerade.
Inlagt av Markus B Lindén fre, 2020-06-05 19:50
Jag hittade hit via Twitter ( Mattias Lindbergs länkning i ett inlägg). Vet inte vad jag tycker i sakfrågan, men den här demonstrationen i Stockholm nu i dagarna var obehaglig. Folksamlingar över 50 personer är olagliga pga Corona. Jag blir arg på de demonstrerande som visar så lite hänsyn gentemot gamla, sjuka och alla som kämpar inom vården. Hoppas det kommer skrivas mycket journalistik om detta, det är så fruktansvärt oansvarigt handlat. Även mot alla som solidariskt håller avstånd och kämpar med detta. Det här är Sverige, inte USA.
Inlagt av Stina Brandt lör, 2020-06-06 08:14
Mänskliga rättigheter måste skyddas. Kan aldrig vara en klass eller en partipolitiskt fråga. Yttranden friheten behöver vi också värna om. Journalister och politiker måste gå före och använda denna rättighet med respekt. All respektlöst framställd propaganda har förgiftat vårt samhälle Alla giftiga onyanserade kommentarer gör något med vårt samhälle. Hat föder hat. Media borde ta ansvar för den makt det skrivna ordet har. Yttrandefrihet innebär också ett ansvar för det talade och skrivna ordet.
Inlagt av Gustav B sön, 2020-06-07 21:09
Det finns inget hedersamt att ha kvar en ledarskribent som privat hetsar om att konspirationen att "vänstern" importerar invandrare i ett särskilt syfte. Att folk flyr till Sverige eller invandrar för att skapa sig ett bättre liv är en värdering som jag tror alla som arbetar på Sydsvenskan måste dela annars har en ju noll förtroende för en liberal tidning.
Inlagt av Fredrik Gunnarsson sön, 2020-06-07 21:47
Mats, yttrandefrihet innebär inte frihet från ansvar. Självklart har du rätt att uttrycka dina åsikter. Men då får du också räkna med att folk och företag som inte delar dina åsikter inte vill ha med dig att göra. Du ska vara glad att du har ett jobb överhuvudtaget.
Inlagt av Pelle Gustafzson mån, 2020-06-08 00:20
Till Stina: Du verkar inte förstå vad yttrandefrihet är. Till alla: Får se hur det går för tidningen efter det här. Det är uppenbarligen en fråga som intresserar många, nu när vi har sociala media att förhålla oss till.
Inlagt av Roger Kvist sön, 2020-06-14 11:57
Med andra ord, Stina, bara åsikter som delas av majoriteten bör framföras.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies