”Kursändringen
har betydelse”

25 september, 2015

Journalisten TV Det har betydelse om ledarsidorna ändrar riktning. Det var debattörerna vid Journalistens seminarium ”Pågår en högervridning på landets ledarsidor” på Bokmässan i Göteborg överens om. Se hela debatten här.

Efter sommaren har det pågått en debatt om opinionsjournalistiken och om några av landets liberala ledarsidor vridits mot höger. Det började med Andreas Ekströms krönika i Journalisten i juli där han diskuterade Göteborgs-Postens, Dagens Industris och Expressens förändrade hållning på ledarsidorna.

– Det har skett en snabb kursändring under 2015, sade Andreas Ekström, journalist på Sydsvenskan, under debatten. Jag tycker att det är intressant och det väcker en rad frågor, som till viss del fortfarande är obesvarade. Till exempel vad ägarna tycker. Historiskt har man varit varsam med alltför snabba kursförändringar på ledarsidorna.

Med vid debatten var också statsvetaren Katarina Barrling. Hon tyckte att Andreas Ekströms observation var intressant, men som forskare efterlyste hon en gedigen undersökning och anlys innan hon var beredd att helt slå fast att hans tes stämmer.

Har det någon betydelse om opinionsmaterialet i tidningarna ändrar riktning? Undrade Helena Giertta, chefredaktör för Journalisten och moderator för debatten.

– Ja, hävdade Andreas Ekström. Sverige är ett litet land och det är främst ledar- och kultursidor i svensk press som läsarna möter. Därför är det viktigt vad som står högst på agendan och vad tidningarna gör med opinionsmaterialet.

Han fick medhåll av Katarina Barrling.

– De ämnen som medierna uppmärksammar blir också viktiga för läsarna. De påminns om att frågan finns och börjar fundera var de själva står.

Andreas Ekström tog också upp exempel på att effektiva opinionsskribenter, som håller fast vid och driver några få frågor, kunnat påverka opinionen.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Journalisten TV

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies