Ulrika Hyllert. FOTO: Tor Johnsson

Lättnad och glädje efter miljonerna – men faran är inte över

8 maj, 2020

Coronakrisen Beskedet om en halv miljard extra i stöd till medierna tas emot med såväl lättnad som en liten tår hos Journalistförbundet. Men både de och TU varnar för att faran inte är över.

Idag presenterades ytterligare stödåtgärder till mediebranschen på 500 miljoner kronor i form av ett tillfälligt stöd till allmänna nyhetsmedier.

Ett ytterst välkommet besked för Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert, som berättar för Journalisten att hon fällde en tår under presskonferensen.

– Jag har varit så besviken varje gång det ska komma något stöd eller besked om kulturbranschen och så är inte medierna med, så det blir en lättnad. Jag kommer vara fortsatt orolig, men inte lika mycket efter det här, säger Ulrika Hyllert.

Förbundet hoppas att det här ska göra att massuppsägningar kan undvikas.

Men det betyder inte att faran är över. 

– Om man tittar på hur annonsraset ser ut och vad analytikerna tror så kommer det ta minst ett år eller mer innan intäkterna kommer tillbaka. Medierna var redan i ett svårt läge innan krisen och de pengar som nu går förlorade kommer man inte få igen. Det är pengar som företagen hade behövt för att utveckla nya affärsmodeller för långsiktig överlevnad, säger Ulrika Hyllert.

Detaljerna kring hur de 500 miljonerna ska fördelas är, som Journalisten berättade tidigare idag, få. 

Enligt Amanda Lind kommer gratistidningar få tillgång till stödet. Förbundet hoppas att även de tidskrifter som bevakar samhällsfrågor kommer få del av pengarna.

Klart är att tidskrifternas ekonomi är viktig inte minst för Journalistförbundets frilansmedlemmar.

– Det är välkommet att de är tydliga med att fler medier än de som nu har presstöd ska kunna ta del av stödet, menar Ulrika Hyllert.

Förbundet hoppas att de medieföretag som kraftigt har dragit ned eller till och med strypt sina frilansinköp nu öppnar börsen igen.

– Det är ett sätt som frilansar kan komma ta del av de här pengarna. Men vi behöver fortsatt ett riktat stöd till egenföretagare anser vi, och det är någonting som jag kommer fortsätta att arbeta med. 

Även TU – Medier i Sverige är mestadels glada och positiva.

– Stödet minskar risken för att den journalistiska bevakningen tunnas ut på fler ställen i landet. Samtidigt innebär stödet inte att vi är ur krisen, situationen är och kommer att vara fortsatt tuff för de flesta av landets tidningar, säger Victoria Svanberg, ordförande TU och delägare i NWT-koncernen, i ett pressmeddelande.

Att stödet innefattar såväl morgon-, kvälls- som gratistidningar är extra viktigt anser TU.

– Nu är det otroligt viktigt att stödet kommer ut snabbt till branschen. Varje dag räknas. Det här stödet är tillsammans med det tidigare och regeringens beslut att avskaffa producentansvaret för returpapper centrala beslut i säkerställandet av journalistisk bevakning i hela landet på både kort och lång sikt, säger Jan Fager, tf vd TU.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.

Inlagt av Maria B sön, 2020-05-10 14:38
Så kallad kommersiell media får alltså ännu mer statsbidrag. Och det finns ingen fara med det? ”Bit inte den hand som föder dig” lyder ju ordspråket. Jag tror dock på journalistikens framtid. Men just det här är inget vinnande koncept.
Coronakrisen

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies