Tipsa Journalisten »
Telefon: 08-613 75 00
redaktionen@journalisten.se
annons@journalisten.se
8 maj, 2020
Coronakrisen Beskedet om en halv miljard extra i stöd till medierna tas emot med såväl lättnad som en liten tår hos Journalistförbundet. Men både de och TU varnar för att faran inte är över.
Idag presenterades ytterligare stödåtgärder till mediebranschen på 500 miljoner kronor i form av ett tillfälligt stöd till allmänna nyhetsmedier.
Ett ytterst välkommet besked för Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert, som berättar för Journalisten att hon fällde en tår under presskonferensen.
– Jag har varit så besviken varje gång det ska komma något stöd eller besked om kulturbranschen och så är inte medierna med, så det blir en lättnad. Jag kommer vara fortsatt orolig, men inte lika mycket efter det här, säger Ulrika Hyllert.
Förbundet hoppas att det här ska göra att massuppsägningar kan undvikas.
Men det betyder inte att faran är över.
– Om man tittar på hur annonsraset ser ut och vad analytikerna tror så kommer det ta minst ett år eller mer innan intäkterna kommer tillbaka. Medierna var redan i ett svårt läge innan krisen och de pengar som nu går förlorade kommer man inte få igen. Det är pengar som företagen hade behövt för att utveckla nya affärsmodeller för långsiktig överlevnad, säger Ulrika Hyllert.
Detaljerna kring hur de 500 miljonerna ska fördelas är, som Journalisten berättade tidigare idag, få.
Enligt Amanda Lind kommer gratistidningar få tillgång till stödet. Förbundet hoppas att även de tidskrifter som bevakar samhällsfrågor kommer få del av pengarna.
Klart är att tidskrifternas ekonomi är viktig inte minst för Journalistförbundets frilansmedlemmar.
– Det är välkommet att de är tydliga med att fler medier än de som nu har presstöd ska kunna ta del av stödet, menar Ulrika Hyllert.
Förbundet hoppas att de medieföretag som kraftigt har dragit ned eller till och med strypt sina frilansinköp nu öppnar börsen igen.
– Det är ett sätt som frilansar kan komma ta del av de här pengarna. Men vi behöver fortsatt ett riktat stöd till egenföretagare anser vi, och det är någonting som jag kommer fortsätta att arbeta med.
Även TU – Medier i Sverige är mestadels glada och positiva.
– Stödet minskar risken för att den journalistiska bevakningen tunnas ut på fler ställen i landet. Samtidigt innebär stödet inte att vi är ur krisen, situationen är och kommer att vara fortsatt tuff för de flesta av landets tidningar, säger Victoria Svanberg, ordförande TU och delägare i NWT-koncernen, i ett pressmeddelande.
Att stödet innefattar såväl morgon-, kvälls- som gratistidningar är extra viktigt anser TU.
– Nu är det otroligt viktigt att stödet kommer ut snabbt till branschen. Varje dag räknas. Det här stödet är tillsammans med det tidigare och regeringens beslut att avskaffa producentansvaret för returpapper centrala beslut i säkerställandet av journalistisk bevakning i hela landet på både kort och lång sikt, säger Jan Fager, tf vd TU.
FOTO: Privat
15 januari, 2021 |
Joel Rasmussen, forskare i riskkommunikation, ska studera hur både medier och allmänheten tagit emot myndigheternas kommunikation under pandemin.
FOTO: Alexander Donka
17 december, 2020 |
Frilansmarknaden sjönk som en sten – själv blev hon långtidssjuk i covid-19. Pandemiåret 2020 blev en dubbel prövning för frilansen Julia Skott.
FOTO: Johannes Nesser
16 december, 2020 |
25 procent av medarbetarna på SVTs lokala stationer jobbar hemifrån, uppger ledningen. Men siffran ifrågasätts av journalistklubben – och på några redaktioner händer det att alla är inne samtidigt.
FOTO: PROpensionären
11 december, 2020 |
Pandemiåret har slagit stenhårt mot annonsintäkterna för de allra flesta tidningar och mediehus. Men inte PROpensionären, som ökar sina annonsintäkter med drygt 1,1 miljon kronor för året.
FOTO: Tor Johnsson
24 november, 2020 |
Flera medieföretag har vidtagit ytterligare åtgärder för att minska risken för smittspridning av coronaviruset. Men på TV4 råder principen ”jobbar man är man på jobbet”. Det har väckt intern kritik.
FOTO: Tor Johnsson
13 november, 2020 |
Statsepidemiolog Anders Tegnell ligger i en egen klass när det gäller mediehanteringen under coronakrisen, visar en undersökning bland 143 svenska journalister.
5 kommentarer
blir chef för Dagens Nyheters Stockholmsredaktion.
förstärker Arbetsvärldens redaktion på frilansbasis under ett år.
Journalisten, Nytorgsgatan 17a, 116 20 Stockholm
Tel:08-613 75 00
E-post: redaktionen@journalisten.se
Journalisten.se har 190 000 unika sidvisningar och 75 000 unika besökare per månad (genomsnitt Google analytics).
Magasinet Journalisten har en räckvidd på 42 000 läsare (Orvesto 2:a kvartalet 2017). Annonsera
Journalisten är Sveriges äldsta och största medietidning. Prenumerera
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies
Kommentarer
Det finns 1 kommentar på sidan.