Gå direkt till textinnehållet

LÄSTIPSET

-

Pikar mot en absurd medievärld

Hårda bullar av Sparkle Hayter (Ordfront)

Robin Hudsons elände, i boken Hårda bullar av Sparkle Hayter (Ordfront), börjar på den dygnetruntsända TV-kanalen ANNs nyårsfest dit de anställda kommit utklädda till sina favoritnyheter.

Hudson har blivit uppringd av en privatdetektiv som vill träffa henne på festen. Annars hotar han att avslöja pinsamma hemligheter i Hudsons förflutna. Men mannen hittas död och Hudsons redan komplicerade liv trasslas till ytterligare av att hon dras in i mordhärvan.

Hennes inblandning är förbryllande eftersom den trettiofemårige Hudson inte tillhör kanalens mer framträdande reportrar. Tvärtom. Efter att ha rapat i direktsändning från Vita Huset har hon förvisats till avdelningen för mer tabloida reportage. Det senaste uppdraget består i att wallraffa på en spermabank som blandat ihop donationerna.

Hårda bullar är den första av hittills fyra böcker om Robin Hudson. Romankonsten tar inte något stort kliv framåt med Hayters bok. Ett större kliv tar kanske förlaget Ordfront som ju gjort sig kända som utgivare av Mankells samhällskritiska Wallandersvit. I den mån det går att hitta samhällskritik i Hårda bullar består den av snabbt levererade pikar mot en absurd medievärld. Sparkle Hayter själv jobbade under flera år på CNN och Hårda bullar kan om man vill läsas som en nyckelroman. Och när Ordfront nu ger sig på ren underhållningslitteratur kan förlaget klandras både för att ha gett boken en töntig och missledande titel och för att ha försett den med det tveksamma epitetet kriminalsåpa. För mellan pärmarna finns varken hårda bullar eller kriminella såpor. Kriminalhistorien i sig är tunn och tämligen krystad. Och hårdkokt är det inte heller. Snarare som en småputtrande och intimt fnittrig tjejmiddag.

Det är alltså inte för intrigens skull man ändå glatt fortsätter att vända blad i Hårda bullar. Det är karaktärerna som ger historien driv. Robin Hudsons uppkäftiga cynismer och lustmorden på slemmiga chefer och självupptagna TV-personligheter är helt enkelt underhållande. Det är som om Bridget Jones’ Diary hade kryddats med Liza Marklunds redaktionsinteriörer.

Hårda bullar ska inte läsas för spänningen. Den ska läsas för skratten. För skrattar gör man, högt, och det är gott nog.

Lön&Jobb

Tjänstemannaförbundet HTF

HTF–tidningen är ett minne blott.

Nu kommer istället Lön&Jobb, en total redesign av HTF–tidningen. I den nya publikationen är fokus lagt på hur den enskilde medlemmen kan dra nytta av sitt fackförbund för att klara sig bättre i arbetslivet. En omfattande läsarundersökning ligger till grund för den nya tidningen.

Lön&Jobb ska skriva om allt från löner och rättigheter och skyldigheter till IT och vardagsrelationer på jobbet.

Den nya formen har gjorts av Neo Media tillsammans med redaktionen.

Upplagan är 150 900 exemplar. Tidningen kommer ut var tredje vecka.

Striden i Stenkyrka – en facklig prövning

Kerstin Ekberg (Hjalmarson & Högberg)

Kerstin Ekman är journalist och chefredaktör för Hotell– och Rastaurangfackets tidning Svensk Hotellrevy. Hon har trängt in i de långa och komplicerade turerna kring striden för kollektivavtal på Ihrebaden på Gotland, som startade sommaren 1987 och som drevs ända upp i Europadomstolen.

I boken ställer Kerstin Ekberg bland annat frågan om varför det var så viktigt att teckna kollektivavtal med Ihrebadens ägare Torgny Gustafsson och varför han inte kunde få slippa det när han inte ville? Båda parter får komma till tals med sina versioner.

Hon redogör också för de myter och felaktiga fakta som spreds i olika medier under tiden striden pågick.

Fler avsnitt
Fler videos