Gå direkt till textinnehållet

LÄSTIPSET

-

Bittra ord från en föredetting

Ulf Nilson, Periskop Media

Ulf Nilson har alltid varit en högröstad och smådryg jävel. Hans besserwisserattityd och (S)verigehat var ett signum redan under glansdagarna som ”världsreporter” på då framgångsrika Expressen. Nilson hade svar på i stort sett allt och dessa svar hämtades inte sällan från det amerikanska system han alltid dyrkat.

Efter att ha läst hans färska debattbok Sverige: År 2005 (Periskop Media), kan jag konstatera att dessa aningen jobbiga drag snarast förstärkts. Samtidigt spåras allt mer av fanatikerns utanförskap och konspiratoriska väsen i Ulf Nilsons ofta långsökta och illa skrivna texter.

Ändå tycker jag att Sverige: År 2005 är en skrift värd att titta i. Här siar en av de senaste decenniernas mest uppburna tabloidkolumnister om ett Sverige styrt av en koalition av sossar och moderater, med en arbetslöshet på 15 procent och vin i mataffären.

Annons Annons

Men också om ett Sverige där Svenska Dagbladet med stor sannolikhet gått i graven och antingen Expressen eller Aftonbladet, eller båda, gjort detsamma. Och just avsnittet om medierna känns ändå inte helt oävet. Nilson talar om direktörernas allt större makt och uppköpspolitikens egentliga syfte – att öka effektiviteten genom samordningsfördelar, och därmed maximera vinsterna för ägarna.

Nilson skriver: ”Ett antal tidningar kommer att dö innan vi är framme vid 2005 (…) och de som överlever blir mer, inte mindre direktörsdrivna”. I första hand överlever de redan starka tidningarna och monopolen förstärks, menar han. Men detta föder ”mättnad, slöhet och rädsla för konflikt och kontrovers. Journalistiken blir välkammad, välanpassad och slätstruken – i ett läge då den borde vara precis tvärtom.”

I kapitlet ger Ulf Nilson också en rimlig och intressant bild av vad Internet och den digitala tekniken kan komma att få för betydelse för till exempel bokutgivning. Hans förra debattbok Sverige: sluten anstalt är ett bra exempel på detta. Boken gavs först ut på nätet, tankades enligt uppgift ner av 15 000 läsare och trycks nu enligt principen Print-On-Demand, alltså varje exemplar trycks när någon beställt boken.

Men för övrigt är Sverige: År 2005 mest en lång litania över hur illa skött vårt svenska samhälle är. Och hur dåligt det kommer att gå för oss, inte minst på grund av vänsterkorporativismens allt starkare grepp om snart sagt allt i Sverige: ”så länge ledande företrädare för samtliga partier egentligen är socialdemokrater är ingen förändring att vänta (…) även 2005 kommer Aktuellt och Rapport att fungera som ’Aktuellt från regering och myndigheter’, respektive ’Rapport från den offentliga sektorn’”.

Det mesta i boken ligger på den nivån. Alltså, mest bittra ord från en föredetting i branschen.

Børn, unge og medier

Christa Lykke Christensen (red)

Nordicom

Det pågår ständigt en diskussion om hur unga läsare, lyssnare och tittare ska lockas till medierna. Tidningsutgivarna har till exempel dragit igång en treårig kampanj för att locka unga läsare till morgontidningarna.

Barn, unga och medier (BUM) är ett nätverk av forskare i norden som har som syfte att stärka och utveckla forskningsområdet.

Den här boken är en nordisk antologi där olika, aktuella perspektiv inom forskningen om barn, unga och medier redovisas.

I sammanställningen skriver till exempel Ulrika Sjöberg om hur yngre svenska tonåringar använder och upplever Internet. Ebba Sundin har sett närmare på barns tankar om en lokal morgontidning i Sverige, Christa Lykke Christensen har tittat på danska gymnasieelevers upplevelser av bildmedier och Karen Klitgaared Povlsen har observerat en grupp barn och ungdomar som regelbundet sett tonårssåpan Beverly Hills.

Från Vasaloppet till Sportextra

Peter Dahlén

Stiftelsen Etermedierna i Sverige

Peter Dahlén undervisar i medie- och kommunikationsvetenskap på Institutionen för journalistik och masskommunikation vid Göteborgs universitet. I den här avhandlingen tar han upp radiosportens etablering och förgrening under åren 1925-1995.

Peter Dahlén har bland annat tittat på den utveckling som banat vägen för rundradion och dess sportbevakning och den interna utveckling som ledde fram till etablerandet av en särskild sportredaktion. Han har också studerat hur sporten blivit en del av övrig underhållning och hur sportmedarbetare glidit mellan fälten.

Fler avsnitt
Fler videos