Gå direkt till textinnehållet

LÄSTIPSET

-

#28

En titt in i olika journalisters hem

Öppna dörrar – Guide till 44 författares hus och miljöer

Marianne Enge Swartz (red)/ Carlssons

För några år sedan kom en kurskatalog från journalisternas fortbildningsinstitut Fojo, där omslaget var tecknat av signaturen Aake. På omslagsbilden stod en rad journalister i kö framför dörren till Fojo. Längst bak i kön stod en gammal farbror, i kostym utan kavaj, med ärmar ovanför de vita skjortärmarna, samt med en mösskärm utan kulle. Ungefär som gamla typografer såg ut en gång. Högt deklarerade han till kön:

– Ja, det är väl dags att fortbilda sig. Det har ju kommit en massa nyheter – skrivmaskiner och annat tjafs!

Annons Annons

Bilden kommer tillbaka i minnet när jag bläddrar i Öppna dörrar – guide till 44 författares hus och miljöer. Boken är en sammanställning över avlidna författares bostäder, som fortfarande underhålls och visas upp för intresserade.

En liknande sammanställning om journalister har jag aldrig sett. Däremot är Öppna dörrar aktuell även för oss som älskar att gräva ner oss i professionella föregångares liv. Nio av de 44 författare som Enge Swartz presenterar var även journalister.

Det är främst kända namn som uppmärksammas. Fredrika Bremers tvårummare i Årsta slott och inredningen till Vilhelm Mobergs skrivarstuga på Väddö är två bra exempel. Wendela Hebbes återställda hus i Södertälje är kanske den egna favoriten, men i boken nämns även litteraturkritikern Knut Jaenssons bostad på Biskops-Arnö. Kanske inte för att många minns honom. Men han var gift med legenden Tora Dahl.

Och eftersom vi journalister ofta är dåliga på vår egen historia så är det kanske så här han blir ihågkommen.

Att många av dessa hus, rum och arbetsrumsinredningar finns kvar, beror på att det ofta har funnits någon litterärt intresserad person som har räddat det gamla författarhemmet, innan det försvann. Att författarbostäderna är tillgängliga i dag beror dels på kommuner som inser att de kan tjäna en turistslant på en död författares rykte. Men det är också de litterära sällskapens förtjänst. Idealister som ställer upp och serverar kaffe, håller föredrag och guidar intresserade gäster.

Fredag kvart över fem

Martin Landahl och Kristjan Aunver/ Uppsala Publishing House

Journalisten Martin Landahl och fotografen Kristjan Aunver har sökt meningen i de korta fraser man hör omkring sig ute på stan. De har valt ut fredagseftermiddagen – då allting släpper och förväntningarna är som störst. Här finns korta konversationer – likt enaktare – som uppsnappats på gatan eller i kön till systembolaget. Texterna ackompanjeras av Aunvers mjuka bilder. En varm och humoristisk bok fylld med ett igenkännandets leende.

Glimtar från Falun genom ett halvsekel 1949-1999

Leif och Mikael Forslund/ Foto Dalmas AB

Det är alltid roligt att titta på gamla pressbilder. Nyligen släppte DN-förlaget boken Plåtat och nu kommer Leif och Mikael Forslund, från Foto Dalmas, med den här boken som handlar om de senaste 50 åren i Falun. Boken innehåller drygt 600 pressbilder, plockade ut arkiven på Foto Dalmas, Hedbergs Foto, Falu Kuriren och ur Sven Janssons arkiv. Här finns både de stora händelserna och de små vardagliga episoderna skildrade i bild. Många av bilderna har aldrig visats tidigare.

Retro

Micke Berg/ Ordfront Galago

I Retro kan man följa Micke Bergs fotografi från början av 1970-talet och framåt. Det är bilder från bland annat Indien, Nordirland, Baskien och Christiania i Köpenhamn. Men även från ockupationen av Mullvaden i Stockholm, från teatergruppen Jordcirkus och från Skogsnäskollektivet i Ångermanland.

Boken avslutas med fyra röster om Micke Berg, skrivna av Tomas Andersson, Håkan Lahger, Thore Soneson och Stefan Lundström.

Fler avsnitt
Fler videos