Gå direkt till textinnehållet

LÄSTIPSET

-

Läsvärt om journalistik och pengar

Orden och pengarna – om kamp och kapitulation inom journalistiken

Lars J Hultén, Natur och Kultur

Håller pengarnas makt över den journalistiska produktionen på att växa sig starkare på ordens bekostnad? Ja, det menar i alla fall JMK-lektorn Lars J Hultén, tidigare chefredaktör för Norrtelje Tidning.

I sin nyutkomna bok Orden och pengarna – om kamp och kapitulation inom journalistiken, driver han tesen att det är marknadens behov av underhållning snarare än medborgarnas behov av information som i allt högre grad formar journalistiken.

Lars Hultén berättar bland annat om Upsala Nya Tidning, grundad år 1890, vars ägare fick vänta tio år innan företaget uppvisade någon vinst. Säg den medieägare som i dessa tider av snabba klipp visar sådant ekonomiskt tålamod.

Annons Annons

Helt klart har mediemarknaden blivit allt mer kommersiell. Allra tydligast märks det bland de kommersiella etermedierna. Det ekonomiska tänkandet har smittat av sig även på andra medieföretag. Slimmade redaktioner är bara ett exempel.

Givetvis måste även medieföretag gå runt, annars går de ju under. Men har verkligen journalister överlag låtit sig påverkas och blivit mer inriktade på det kommersiellt gångbara? Det är en fråga som aldrig riktigt besvaras i boken.

Hultén myntar begreppet ”nyhetsrummet”. Termen rymmer alla avdelningar inom exempelvis ett tidningsföretag, från annonsavdelning till redaktion. Han anser att alla delar av nyhetsrummet påverkar varandra och framhåller särskilt att de tidigare vattentäta skotten mellan redaktion och marknad, den livsviktiga journalistiska integriteten, inte är lika självklara som förr. Marknadens krav på vinster och försäljning tränger allt längre in på redaktionerna.

Även public service riskerar att påverkas, ett exempel i boken är prinsessan Dianas död som fick annars så sansade Studio Ett i P1 att gå ut med extrasändningar.

”Hur vi än vill se på saken – vilket perspektiv vi än har – kommer den seriösa journalistiken framgent, mer än förr, att leva på den nåd som pengarna för stunden finner (be)lönande”, summerar Lars J Hultén. Några varnande ord värda att ta på allvar.

Nära döden, nära livet

Kati Falk och Ami Lönnroth

Wahlström & Widstrand

Många människor har svårt att prata om död och sjukdom. Därför står vi också ofta handfallna när vi tvingas bearbeta sorg eller ska stötta någon som drabbats av en tragisk händelse.

I den här boken tar Kati Falk, psykolog, och Ami Lönnroth, journalist på Svenska Dagbladet, upp exempel där människor drabbats och tagit sig igenom svårigheter. Inte minst ges råd om hur man talar med barn om svåra saker.

Men boken är ingen ABC–bok i krishantering utan strävar mer efter att ge en möjlighet till egna reflektioner utifrån exemplen.

Vitryssland, 89 millimeter från Europa

Kjell Albin Abrahamson

Fischer & Co

Ett av Europas mest anonyma länder har Kjell Albin Abrahamson skildrat i den här boken.

Under många år har han bevakat Vitryssland, ett land och ett folk som drabbats av Stalins utrensningar och Hitlers folkmord och som också fått ta itu med efterverkningarna av nedfallet från kärnkraftskatastrofen i Tjernobyl. I boken berättar Kjell Albin Abrahamson både om landets historia och om nutiden. Genom möten med människor och egna iakttagelser, på tåg och bussar eller under promenader i städerna, låter han läsaren lära känna landet.

Handbok för skeptiker

Tord Wallström

Förlags AB Gondolin

Vidskepelser och villfarelser handlar det om i den här lilla boken av Tord Wallström, som är mera känd för sina reseskildringar och reportageböcker. 240 vidskepliga företeelser beskrivs och de flesta avfärdas av författaren.

I boken kan man till exempel få veta vad kiliasm är (tron på ”det tusenåriga riket”) eller att reiki är en motbjudande form av helbrägdagörelse genom handpåläggning.

Fler avsnitt
Fler videos