Gå direkt till textinnehållet

LAS-kritik: ”SVT får allt svårare att rekrytera”

UPPDATERAD. Journalistklubben på SVT riktar tuff kritik mot det egna företaget när det gäller rekryteringsstrategin. ”SVT får allt svårare att rekrytera – ändå lasas våra kollegor ut”, skriver de i ett uttalande.

Under Journalistklubbens höstmöte i slutet av oktober har flera representanter vittnat om det man kallar ett tilltagande problem med vakanser, svårigheter att behålla både vikarier och fast anställda, samt problem med att rekrytera på många håll i landet, skriver Journalistklubben i ett uttalande på sin sajt.

”Trots detta fortsätter det offentligt finansierade SVT, i strid mot lagstiftarens intention, att missbruka lagen om anställningsskydd genom att systematiskt lasa ut behövd och kompetent personal”, skriver de.  

SVT uppfattas idag som en mindre attraktiv arbetsplats än tidigare, anser de. Samtidigt förvärras situationen hela tiden i takt med att det finns färre journalister på arbetsmarknaden. 

Annons Annons

Klubben ser också hur medlemmarna kontinuerligt måste ägna mycket tid åt att lära upp ny personal på bekostnad av journalistisk verksamhet och samtidigt täcka upp för dem som tvingas sluta. 

”Denna kompetens vandrar sedan vidare direkt till våra konkurrenter eller lämnar journalistyrket. Sammantaget skapar detta en mycket ansträngande psykosocial arbetsmiljö för både visstids- och tillsvidareanställda”.

Therese Östling Waller är HR-chef på SVT. Hon pekar på att företaget i den senaste medarbetarundersökningen ser att SVT får högre värden när det gäller att vara en attraktiv arbetsplats.

– Vilket betyder att fler medarbetare på SVTs nyhetsredaktioner rekommenderar oss, säger Therese Östling Waller till Journalisten.

När det gäller rekryteringsproblemen känner hon inte igen sig i bilden SVT-klubben ger. Däremot stämmer det att SVT, som många andra företag, märker av att det kan vara svårt att hitta rätt kompetens på vissa orter, menar hon.

– Det som påverkar omsättningen på vikarier hos oss är att vi enligt PS-uppdraget ska jobba för ett berika verksamheten, det kan göra det svårare för bemanningen. Men vi tittar också framåt för att kartlägga våra kompetensbehov så vi ska veta vad vi behöver i framtiden, säger Therese Östling Waller.

Hedvig Eriksson, vice ordförande i journalistklubben, säger till Journalisten att de inte har samma bild av hur läget är på många orter i landet.

– Vi ser och hör att chefer måste lägga ansenlig tid på att rekrytera nya medarbetare samtidigt som andra medarbetare som redan kan jobbet bra lasas ut. Det går inte ihop. Att kartlägga kompetensbehoven är bra för verksamheten i stort men det är inte där problemet ligger för de orter som inte kan hitta vikarier, säger hon. 

 

Fler avsnitt
Fler videos