Gå direkt till textinnehållet

Las-förhandlingarna återupptas

Förhandlingarna om Lagen om anställningsskydd ska fortsätta. Journalistförbundet menar att ett förstärkt omställningsstöd kommer vara en bärande del om det ska bli en överenskommelse.

LO, PTK och Svenskt näringsliv har kommit överens om att fortsätta förhandlingarna, skriver Dagens Nyheter.

Den 30 september var egentligen deadline för arbetsmarknadens parter i förhandlingen om anställningsskydd, omställningsstöd och a-kassa. Men som bekant så krashade de förhandlingarna på mållinjen.

Innan förhandlingarna krashade och blev till en politisk strid har Journalistförbundets förhandlingschef Johan Lif berättat att det troliga är att vi får se en försvagning av anställningsskyddet. Men samtidigt ett förstärkt omställningsstöd, som skulle kunna inkludera frågan om arbetslöshetsförsäkring.

Annons Annons

Visstidsanställda skulle till exempel kunna få tillgång till omställningsstöd när anställningskontrakt löper ut.

Förbundet välkomnar de återupptagna förhandlingarna och menar att frågorna om anställningsskydd och omställning bör avgöras genom kollektivavtal mellan arbetsmarknadens parter.

– För oss som förbund, med många medlemmar med otrygga anställningar, är det av särskilt stor vikt att ge visstidsanställda samma möjligheter till kompetensutveckling och omställningsstöd som våra medlemmar med fasta anställningar, säger Johan Lif.

Hur ser du på chanserna att exempelvis ett förstärkt omställningsstöd ska bli verklighet?
– Hur stor chansen är törs jag inte säga, men ett förstärkt omställningsstöd är absolut en bärande del om det ska bli en överenskommelse, säger Johan Lif.

Fler avsnitt
Fler videos