Länstidningen klandras
för artiklar om hästar

2 mars, 2017

MEN-beslut Länstidningen Södertälje klandras av PON för att ha publicerat detaljer som gjort att en hästägare kunde identifieras.

Det var i januari förra året som Länstidningen publicerade flera artiklar om att sju hästar på en gård vanvårdades och eventuellt skulle bli tvångsomhändertagna.

Släktingar till hästägaren anmälde artiklarna till Pressombudsmannen (PO) eftersom uppgifterna i artiklarna och publicerade bilder gjorde att det gick att identifiera gården och hästägaren.

Anledningen till att släktingar anmälde tidningen var att hästägaren avlidit. För att PO ska kunna pröva en publicering krävs att anmälan inkommer inom tre månader från publiceringen, om det inte finns särskilda skäl. Som särskilda skäl har hästägarens släktingar hänvisat till att de inte fick kunskap om artikelserien förrän veckan efter att hästägaren avlidit.

PO anser att Länstidningen ska klandras för brott mot god publicistisk sed eftersom uppgifterna i artiklarna gjorde att det gick att identifiera hästägaren. PON kom fram till samma slutsats.

MEN-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies