Gå direkt till textinnehållet

Länderna som censurerar mest

En ny rapport från Committee to protect journalists (CPJ) visar att invånarna i Eritrea lever i det land som censurerar allra värst. På topp tio-listan hittar du även länder som Nordkorea och Kina.

Genom digital censur, övervakning av journalister, förföljelse, trakasserier och andra metoder finns det en rad länder som håller informationsflödet fritt från oliktänkare.

Nu har CPJ kartlagt vilka länder som censurerar allra värst. I topp ligger Eritrea, följt av Nordkorea, Turkmenistan, Saudiarabien och Kina.

Medierna i topp tre-länderna på den här icke så smickrande listan fungerar både som megafon åt makthavarna medan all form av oberoende journalistik bedrivs av personer i exil. ”De få utländska journalister som får komma in i länderna övervakas från nära håll”, skriver CPJ.

Även länder utanför topp tre som Saudiarabien, Kina, Vietnam och Iran pekas ut som extra villiga att använda metoder som förföljelse och trakasserier av journalister och deras familjer, samtidigt som de kontrollerar både sociala medier och traditionella medier.

Eritrea stängde ned alla former av oberoende medier 2001och i december 2018 hade landet med minst 16 fängslade journalister. 

Topp 10 sämsta-listan, enligt CPJ: 

1. Eritrea

2. Nordkorea

3. Turkmenistan

4. Saudiarabien

5. Kina

6. Vietnam

7. Iran

8. Ekvatorialguinea

9. Vitryssland

10. Kuba

Fler videos
Fler avsnitt