Lagrådet säger nej till
förslaget om fotoförbud

14 mars, 2012

Lagrådet är kritisk mot lagförslaget att förbjuda kränkande fotografering. En av invändningarna är att förslaget inte tar upp spridningen av integritetskränkande bilder. (Uppdaterad)

Enligt lagrådet finns det ett nära samband mellan upptagning och spridning av bilder. Och lagrådet menar att det borde utredas samtidigt.

I en sådan samordnad utredning skulle man kunna garantera att anskaffarfriheten i grundlagen skyddas. De bilder som då kan straffas är de som ligger utanför det område som skyddas av grundlagen, skriver lagrådet i sitt remissvar.

Bland annat Journalistförbundet och TU har varit starkt kritiska mot lagförslaget mot kränkande fotografering.

- Vi förutsätter nu att regeringen drar tillbaka sitt förslag och låter Yttrandefrihetskommittén utreda frågan i lugn och ro, vilket ingår i deras uppdrag, säger Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling i ett pressmeddelande.

Enligt SVTs chefsjurist Henrik Grinbaum borde lagrådets svar betyda att förslaget dras tillbaka.

- Min bedömning är att regeringen inte kommer att gå fram med det nu granskade lagförslaget, säger han till SVT.se

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies