Gå direkt till textinnehållet

Kurdo Baksi: Både glad och ledsen över Gui Minhai

Kurdo Baksi (bilden) som engagerat sig hårt i förläggaren Gui Minhais öde glädjer sig över nyheten att han släppts fri. Men konstaterar också att ingen i familjen ännu hört något från honom.

Under hösten har Kurdo Baksi tillsammans med Gui Minhais dotter Angela Minhai anordnat två manifestationer för att få den svenska förläggaren fri från fängelset i Kina.

I dag kom nyheten från UD att han släppts, men Kurdo Baksi vågar inte fira ännu.

– Jag är både glad och ledsen. Jag är glad och känner optimism över nyheten, men är också ledsen för att ingen vet var han är just nu. Det är ovanligt att någon som kommer ut ur fängelset inte hör av sig, inte heller till familjen. Den senaste nyheten är ändå ett steg i rätt riktning

Han vill också berömma UDs arbete för förläggaren,.

-Jag hyllar sällan UD, men de har gjort ett fantastiskt arbete de senaste två månaderna. Det visar att när de jobbar rätt, så blir det bra.

Även Karin Olsson, kulturchef på Expressen, har engagerat sig i Gui Minhais öde. Hon skriver i Expressen också om tveksamheterna kring nyheten om han frisläppande.

"Ingen av hans anhöriga eller vänner har hört ifrån honom. Hans dotter, Angela Gui, är djupt oroad. Den svenska ambassaden har bara fått träffa Gui Minhai tre gånger under fångenskapen i två års tid, och fick beskedet att han redan var släppt när de kom till fängelset för att möta honom."

Fler avsnitt
Fler videos