Kungsbacka-Posten spred rykten om präst

16 juni, 2017

PON-beslut Kungsbacka-Posten klandras av Pressens Opinionsnämnd (PON) för att ha spridit rykten om en namngiven avsatt prästs påstådda kvinnoaffärer.

I oktober 2016 publicerade Kungsbacka-Posten en artikel med rubriken ”Avsatt präst predikar igen”. I artikeln framkom att den namngivna prästen tidigare avkragats efter anklagelser om sexuella trakasserier från två kvinnor. Enligt tidningen hade den ”erkänt karismatiske” prästen ”hela tiden omgetts av rykten om kvinnoaffärer.”

Allmänhetens Pressombudsman (PO) skriver i sitt beslut: ”När en person namnges i ett nedsättande sammanhang är det viktigt att de uppgifter som lämnas är korrekta och relevanta. Därför är påståendet att anmälaren omgetts av rykten om kvinnoaffärer besvärande ur pressetisk synvinkel.”

PO anser att uppgiften är mycket kränkande och irrelevant i sammanhanget. PON delar POs bedömning och klandrar tidningen för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
PON-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Journalistfonden stipendier
SVD söker medarbetare
Hatad

SVT Korrespondent

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies