Kulturnytt stänger av kommentarerna

17 september, 2012

Sveriges Radios Kulturnytt stänger från och med nu sina kommentarsfält. - Jag ser ett problem i att kommentarerna blir väldigt ensidiga, säger Elin Claeson Hirschfeldt, tf redaktionschef på kulturredaktionen.

Kulturnytts redaktion har länge diskuterat kommentarsfälten: vad syftar de till och vilka inslag ska gå att kommentera?

- Det är uppenbart att om man ska ha kommentarsfält ska man helst kunna föra någon slags diskussion med sin publik. Redaktionen ska kunna vara delaktig, svara på saker eller fånga upp nya vinklar och bemöta felaktigheter. Vi har inte resurser nog att ha reportrar som gör det, säger Elin Claeson Hirschfeldt.

Men det var kommentarerna om Kulturnytts rapportering om Lars Vilks medverkan vid den anti-muslimska organisationen Sions konferens i New York nyligen som blev "the tipping point" som visade att det inte längre gick att ha kommentarsfält, säger Elin Claeson Hirschfeldt.

Hon pekar också på ensidigheten i lyssnarkommentarerna som ett stort problem.

- Jag tror inte att det de visar upp stämmer överens med verkligheten, lyssnarna är inte lika ensidiga. Det blir problematiskt att visa upp det här, vår sida är ju avsändare.

Är det ett permanent beslut?

- Det gäller tills vidare, men vi kommer att behöva ta ställning till det här på nytt.

Beslutet gäller inte kulturredaktionens debattprogram Nya vågen, som med veckoutgivning har andra möjligheter att finnas närvarande i kommentarsfälten, och "i den bästa av världar har man till och med fått en ny idé av kommentarerna", säger Elin Claeson Hirschfeldt.

 

Kommentarer

Det finns 6 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Olof Andersson tis, 2012-09-18 08:04
Hon funderar inte över vad ensidigheten beror på? Grundproblemet är nog att journalisterna själva oftast är extremt ensidiga i sin rapportering. Hade man varit konsekvensneutrala och gett en bred bild av det som tas upp, i stället för att vara väldigt smala, inskränkta och moralistiska, så hade man nog fått betydligt sakligare och bredare kommentarer. Nu blir folk frustrerade och förbannade över alla lögner och försök till vilseledande, och kommentarerna blir därefter.
Inlagt av Peter tis, 2012-09-18 08:05
"Vi gillar olika så länge ni tycker om vi", med andra ord.
Inlagt av Daniel tis, 2012-09-18 08:51
Usch ja, lyssnarna (*ryser*). Vidriga kretiner som ska betala licensen så att vi kan få tala ned till dem.
Inlagt av Anders tis, 2012-09-18 10:15
SMP har en intressant betraktelse angående detta: http://www.smp.se/ledare/nar-de-lattkrankta-far-styra%283436849%29.gm
Inlagt av Per tis, 2012-09-18 11:27
"Redaktionen ska kunna vara delaktig, svara på saker eller fånga upp nya vinklar och bemöta felaktigheter. Vi har inte resurser nog att ha reportrar som gör det, säger Elin Claeson Hirschfeldt" . "Vi hänvisar Kulturnytts lyssnare till andra sociala medier, där redaktionen är aktiv och gärna för dialog om programmets innehåll." Varför inte slussa över de av era anställda som hänger på facebook och twitter hela dagarna, till att istället sköta korrespondansen i kommentarsfälten? Är det kanske inte lika flashigt jobb att sköta kommentarsfälten som att kunna twittra med sina södermalmskompisar hela dagarna?
Inlagt av Hm tis, 2012-09-18 14:46
Ingen kommentar.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies