Gå direkt till textinnehållet

Kulturministern vägrade svara på frågor i public service

Sveriges nya kulturminister Amanda Lind (MP) är ifrågasatt från start. UPPDATERAD.

Utnämningen av Amanda Lind (MP) som ny kulturminister var den stora överraskningen när regeringen presenterades i går. Och hon blev hårt ansatt redan första dagen, bland annat för sin hyllning av Mehmet Kaplan i ett inlägg på Instagram. När SVT och SR ville få en intervju med anledning av kritiken fick de nej. Det rapporterar SVT.

Amanda Lind medverkade i TV4 i går, men när SVT försökte få en intervju utanför studio vägrade hon att ställa upp. Hon avböjde också medverkan i SVTs Morgonstudion i morse. Amanda Linds pressekreterare uppger för SVT att ministerns tidsschema är begränsat och det har inte funnits utrymme för fler intervjuer.

I kultur- och mediebranschen har reaktionerna på utnämningen av Amanda Lind varit starka. Framför allt ser många ledar- och kulturskribenter det som ett bevis för att Socialdemokraterna struntar i kulturpolitiken, där mediefrågorna ingår.

Annons Annons

Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg skriver: ”Med valet av Amanda Lind tycks Socialdemokraterna för evigt ha släppt kulturpolitiken. Det är ett strategiskt misstag av Stefan Löfven, men också en provokation mot alla oss som anser att kultur och media kräver kunskap, intellektualitet och nyfikenhet.”

Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman anser att utnämningen är ”både en skräll och en besvikelse för oss som trodde att den nya regeringen skulle ge kulturfrågorna en fastare förankring i en både politiskt och idémässigt turbulent tid”.

Expressens kulturchef Karin Olsson välkomnade den nya kulturministern med orden: ”Ja, en hippie! Det är så långt man kan komma från samtidens auktoritära högervindar.”

Svenska Dagbladets kulturchef Lisa Irenius anser att det är en nedvärdering av kulturpolitiken att ge kulturministerposten till Miljöpartiet, vilket hon menar är ett misstag eftersom kulturpolitiken är viktigare än på länge. ”Politiker på ytterkanterna, inte minst inom SD, vill använda den för att driva igenom sin politik och världssyn”, skriver Lisa Irenius.

Uppdatering: Under tisdagen har Amanda Lind medverkat i SR samt har accepterat att intervjuas av Rapports reporter. Hon kommer även vara med i SVTs Kulturnyheterna.

Fler avsnitt
Fler videos