FOTO: Bookmark förlag

”KU-förhören på 80-talet var poesi”

30 november, 2018

Samtal med Radiojournalisten Anton Berg är känd för reportage om vår nutidshistoria. När han romandebuterar finns delar av vår samtid invävda i intrigen.

Det finns några ouppklarade dödsfall från 1980-talet som har etsat sig fast i det kollektiva medvetandet. Det var mordet på Olof Palme, mordet på journalisten Cats Falck och så vapeninspektören Carl Algernons självmord som också misstänks vara ett mord.
De tre historiska fallen figurerar alla i Anton Bergs roman De Aderton. 

– Redan för tio år sedan när jag gjorde P3-dokumentärer slog det mig att det är några personer som dyker upp gång på gång i de stora händelserna under 1980-talet, säger han.
En förklaring är att Sverige är ett litet land som till stor del har styrts av Socialdemokraterna och att en relativt liten maktelit därför ofta varit inblandad i olika kritiska skeenden. Men Anton Berg har lekt med tanken att det rör sig om en konspiration där det finns täta kopplingar mellan olika kända händelser.


Romanen handlar om radioreportern Axel Sköld som i sitt researcharbete upptäcker att en och samma man figurerar i de tre fallen Palme, Falck och Algernon. Han kommer ett tidigare kungamord och ett sällskap med rötter i 1700-talet på spåren.
Anton Berg var tidigare anställd på Sveriges Radio och har gjort mer än tjugo P3-dokumentärer om ämnen som HIV-skräcken, Skandiaaffären och Helikopterrånet i Västberga. De senaste åren har han arbetat med podden Spår där han tillsammans med kollegan Martin Johnson går på djupet med kända brottsfall.

För två år sedan fick han frågan från förlaget Bookmark om han ville skriva en bok. Då kom han att tänka på att han tidigare har funderat över att de stora händelserna på 1980-talet har många beröringspunkter och att det kanske går att göra något av det. 
Trots att romanen, som kom tidigare den här månaden, heter De Aderton och det finns en koppling till Svenska Akademien, så handlar boken ingenting om turerna där det senaste året.

Anton Berg har i skrivandet haft nytta av sin bakgrund på P3 och de dokumentärer om nutidshistoria som han har gjort. Han uppger att han har tillbringat mer än 3 000 timmar i tv-arkiv och på Kungliga Biblioteket när han har gjort research. Inslagen han har sett har ofta handlat om säkerhetspolitik på hög nivå, men trots det allvarliga innehållet kan de vara mycket roande. Han tar KU-förhören där Anders Björck (M) förhörde Carl Lidbom (S) och Ebbe Carlsson som ett exempel.
– Det är poesi. De är så underhållande. I min bok vill jag att det ska komma fram hur spännande den här tiden faktiskt var.

Även om Anton Berg framför allt vill att boken ska vara underhållande har han också ett budskap om betydelsen av öppenhet i samhället och där har huvudpersonens reporterjobb stor betydelse.
Parallellt med att Anton Berg skrev romanen har han fortsatt att arbeta med Spår. 
– Då har jag svettats med de klassiska journalistiska problemen som att man jagar folk som inte svarar i telefon – fast jag ser på Facebook att de verkar ha hur mycket tid som helst. Man blir otroligt frustrerad. När jag har skrivit på boken har jag styrt min egen tid och det har varit en lyx.

Samtidigt finns det sådant som har varit svårare med att skriva fiktivt än att arbeta som reporter.
– Som journalist kan rätt intervjuperson vara till stor hjälp. Som författare var allt tvunget att komma från min skalle. Det var läskigt. 

Huvudpersonen Axel Sköld är radiojournalist precis som du. Hur mycket av dig finns det i honom?
– Vi är båda nyfikna och tycker om radioberättandet, särskilt att berätta långa historier. Men han är lite driftigare och modigare än vad jag är. Det är klart att jag lånar en del från mig själv och händelser jag varit med om, men min familj har frågat om det verkligen var så som det står i boken och då får jag förklara att det var så för Axel Sköld men inte för mig.
 

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Samtal med

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies