Gå direkt till textinnehållet

Krönikor ska dra fler läsare till utrikessajt

Fler krönikor och färre reportage. Så hoppas Arbetet Global locka en större publik till sin journalistik om globala arbetsförhållanden. ”Många tycker att frågorna om arbetsvillkor utomlands är tung materia”, säger redaktören Ivar Andersen.

Tidningen Arbetets utrikessajt började som ett halvårsprojekt men är nu inne på sjunde året. Läsarsiffrorna ökar enligt redaktören Ivar Andersen stadigt år från år – 2021 med närmare 30 procent – men ligger fortfarande lågt i jämförelse med modertidningen Arbetets reportage om svenska förhållanden.

Nu skruvar man på de redaktionella prioriteringarna. Ett gäng nya krönikörer har rekryterats, som varje vecka ska leverera personliga texter från olika håll i världen. Urban Hamid och Kinga Sandén ska rapportera från Mellanöstern respektive Latinamerika, och Helena Thorfinn och Sara Assarsson från Syd- och Sydostasien respektive Afrika söder om Sahara. 

– Det är ganska svårt att nå ut med rätt mycket av materialet vi gör. Även om vi tycker att frågorna om arbetsvillkor utomlands är jätteviktiga märker vi att ganska många tycker att det är tung materia, eller avlägset. Med krönikörerna får vi möjlighet att jobba med ett mer personligt tilltal, säger Ivar Andersen.

Annons Annons

– De här krönikörerna är väldigt skickliga, och vi hoppas att de också ska vara lite av en murbräcka för ökat läsarintresse för den här typen av utrikesjournalistik.

Kommer de att ersätta andra typer av journalistik?
– Ja, med en begränsad budget måste man prioritera. Det kommer inte ersätta kärnverksamheten, som är skildringar och granskningar av det globala arbetslivet, men det kan bli så att vi väljer bort enstaka publiceringar vi annars hade gjort.

Arbetet Global har tidigare haft en redaktörstjänst och en halv reportertjänst. Nu gör Arbetet en omorganisation där en digital redaktör (på halvtid) ska ersätta reportertjänsten.

– Digitalredaktören ska jobba med att göra ut och sprida Globals publiceringar. Det blir intressant att se om vi kan nå ut bättre, trots att vi satsar på färre texter.

Sajten finansieras av projektpengar från Union to union (tidigare LO-TCO Bistånds­nämnd), med 1,5 miljoner kronor per verksamhetsår. Nuvarande projekt löper ut i slutet av 2022.

– Vi har inte tagit diskussionen på redaktionen om vad som händer efter årsskiftet. Men under de här åren har Global etablerat sig i branschen och på redaktionen. Projektet är en framgång i bemärkelsen att vi visat att det går att göra kvalitetsjournalistik om den globala arbetsmarknaden trots långa avstånd både geografiskt och kulturellt, säger Ivar Andersen.

Kommer det märkas på Arbetet Global att det är svenskt riksdagsval i höst?
– Vi brukar titta på hur partierna ser på biståndsfrågor, handelsavtal och sådana saker, men valet är ingen jättestor bevakning för oss på Global.

Fler avsnitt
Fler videos