Gå direkt till textinnehållet

Kritisk granskning bekräftar SD

Kent Asp, professor i journalistik vid JMG, vill inte förklara Sverigedemokraternas framgång med att journalister agerat på visst sätt, mer än att medernas kritiska bevakning av partiet förstärker SDs självbild som  särbehandlade av medier och etablissemang.  

– Så var det i förra valet och så var det när Ny Demokrati kom in i riksdagen. För SDs anhängare är den kritiska granskningen en bekräftelse på att partiet motarbetas.

Anmärkningsvärt är att SD fick starkt stöd av vissa grupper som LO-medlemmar, förstagångsväljare och unga väljare över huvud taget, arbetslösa och personer som har sjuk- eller aktivitetsersättning, grupper som kan ha skäl att varas missnöjda.

– SD har en stark förankring  i vad man lite nedlåtande kallar trasproletariatet. Så var det också i förra valet.

Annons Annons

Kan man inte förmoda att de grupperna inte är några storkonsumenter av medier?

– Jo, men när partiet väl tas upp av medierna följer deras sympatisörer bevakningen och när SD behandlas kritiskt förstärks deras uppfattning att partiet motarbetas. Man ska också komma ihåg att SD inte vill framstå som ett extremt högerparti. De tar ungefär lika många väljare från Moderaterna som från Socialdemokraterna och de tar väljare från alla partier.

I en artikel i DN Debatt i lördags redovisade Kent Asp resultatet av en undersökning av hur Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Expressen och Aftonbladet bevakat valrörelsen på nyhetsplats. Han fann att Aliansen och de rödgröna blocken fick lika stort utrymme i spalterna.  En markant skillnad var emellertid hur Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin och Moderaternas Fredrik Reinfeldt framställdes. Sahlin framställdes betydligt oftare i ett negativt sammanhang än Reinfeldt. Skillnaden var mest anmärkningsvärd i Expressen, där tre av fyra artiklar var starkt negativa.

– Jag har aldrig sett något liknande i de nio val jag tidigare har undersökt, säger Asp. Det är främst inramningen som varit speciell i Expressen. Brödtexten är inte alltid så negativ, men det förhärskande intrycket av bilder, rubriker och ingresser tillsammans blir negativt för Sahlin.

Fler avsnitt
Fler videos