Kritiserad fick inte bemöta i Expressen ”Vi ville vara först”

27 augusti, 1998

Den 20 augusti avslöjade Expressen att en programledare i TV hade sparkats på tveksamma grunder. Men Expressen hade struntat i att kolla med den utpekade TV-chefen.
Orsak: Expressen var rädd att nyheten skulle läcka ut.

Den 20 augusti avslöjade Expressen att en programledare i TV hade sparkats på tveksamma grunder. Men Expressen hade struntat i att kolla med den utpekade TV-chefen.

Orsak: Expressen var rädd att nyheten skulle läcka ut.

TV TV Stockholm, som är en lokal TV4-station, ska inom kort börja med kvällssändningar. Programledaren Lisa Rennerstedt berättade i Expressen att hon fått olika erbjudanden som alla innebar kvällstjänst.

”Det är omöjligt för mig att jobba kväll eftersom jag är ensamstående med två barn”.

I artikeln antyds att TV-chefen Janne Andersson tvingat bort Rennerstedt till förmån för en manlig programledare.

Enligt Expressen oroade sig Lisa Rennerstedt för att ”Janne Andersson skulle försöka få bort henne genom att göra arbetstiderna omöjliga att acceptera”.

En anställd på TV Stockholm som ville vara anonym uttalade sig: ”Ingen förstår riktigt varför Janne Andersson ville bli av med Lisa”.

Det slutade med att Rennerstedt blev uppsagd.

Nyheten blev löp och två helsidor. Trots anklagelserna fick Janne Andersson inte komma till tals i artikeln. Expressen hade medvetet låtit bli att ringa honom.

– Här kunde man tänka sig att medievana personer på TV Stockholm skulle vilja förekomma oss till exempel genom att gå ut med ett pressmeddelande och få ut sin version så att nyheten blev spräckt, säger Bengt Bengtzon, chef för Expressens Stockholmsredaktion.

Den risken måste ni alltid löpa om två parter har olika uppfattningar.

– I de flesta fall har inte den andra parten nåt större intresse av att nyheten kommer ut, svarar Bengtzon.

Han understryker att Expressen redan från början hade planerat en uppföljning följande dag då Janne Andersson skulle få kommentera uppgifterna.

Reportern Viveka Hansson tycker inte att det var något större dilemma att avstå från att ringa Janne Andersson.

– Mina chefer gav rimliga motiveringar. Dessutom visste jag att Janne Andersson skulle komma till tals dan efter.

Saken tycktes klar: en ensamstående mamma tvingades ut i arbetslöshet för att hon inte kunde lämna sina barn för kvällsarbete.

Läsarna uppmanades att ringa Expressen. En riksdagskvinna betecknade TV Stockholms personalpolitik som urmodig.

Någon tyckte att Janne Andersson borde passa Lisa Rennerstedts barn.

”Nästan ingen av dem som igår ringde, faxade eller e-postade Expressen kunde förstå varför Lisa Rennerstedt fått sparken”, skrev tidningen.

Inte särskilt konstigt.

När Expressen den 21 augusti lät Janne Andersson ge sin version berättade han att redaktionsledningen gjort sitt yttersta för att behålla Lisa Rennerstedt.

”Vi erbjöd Lisa en större exponering, hon skulle ses av fler människor, vi erbjöd henne väsentligt högre lön, vi erbjöd henne längre semester och fyradagars vecka. Hon tackade nej till detta”.

Till Journalisten säger Janne Andersson:

– Lisa Rennerstedt skulle arbeta till kl 23 bara en kväll i veckan. Övriga tre dagar skulle hon sluta senast kl 19. Även det tackade hon nej till.

Om anställningen hängde på kvällsjobb en dag i veckan, varför kunde hon inte få slippa det?

– De anställda måste jobba när vi har sändning. Tog inte Lisa en enda sen sändning skulle den andra programledaren få för stor arbetsbörda.

– Vi erbjöd även Lisa arbete enbart dagtid med andra redaktionella uppgifter men det ville hon inte.

Janne Andersson är upprörd över Expressens arbetsmetoder.

– Samtidigt bemötande är en journalistisk grundregel. Men självklart blir nyheten inte lika bra om man kollar den.

Lisa Rennerstedt säger att hon aldrig erbjudits att jobba dagtid på redaktionen, att arbetstiderna enligt förslaget skulle uppgå till elva timmar per dag och att hon tackat nej till jobbet eftersom det innebar att läsa nyheter vilket hon inte arbetat med tidigare.

I måndags gjorde Expressen ett uppslag på temat ensamstående kvinnor och arbetstider. Nyhetskroken är den hårda behandlingen av Rennerstedt och enligt jämställdhetsministern måste lagen kanske ses över.

Lisa Rennerstedt ersätts nu av en kvinnlig programledare. Hon är ensamstående med två småbarn och kommer att arbeta två kvällar i veckan.

– Expressen har framställt TV Stockholm som en arbetsplats där småbarnsföräldrar inte kan arbeta. Det är helt fel, säger den nya programledaren Annika Edwards.

– Vad Expressen gjort i det här fallet är inte värt att kallas journalistik.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies