Kritiken mot Mediakompetens växer

16 februari, 2012

Fler anställda på Mediakompetens inom TV4 och Nyhetsbolaget vittnar om otrygghet och dåliga villkor i arbetet.

Efter Journalistens artikel om Karin Fingal som i dag går ut i arbetslöshet efter en provanställning på Mediakompetens, har flera anställda som är förbannade på villkoren för bemanningsanställda i Nyhetsbolaget hört av sig. Ingen vill ställa upp med namn eftersom de är rädda för repressalier.

En av dem säger att anställningsvillkoren är så pass dåliga för de bemanningsanställda att det är ”stötande”.

– Det är egentligen inte det att vi har så mycket större otrygghet, lägre löner och sämre villkor än de som är fast anställda i Nyhetsbolaget, som gör mig förbannad. Det som gör mig förbannad är att otryggheten är så stor, att lönen är så låg och att villkoren är så dåliga. Man måste ju ifrågasätta värdet av det här kollektivavtalet vi jobbar under när det ser ut så här, säger en anställd till Journalisten.

En person vittnar om att de funderat på att säga upp sig och söka vikariat på redaktioner som inte använder bemanningsföretag.

– Det är svårt att hitta sådana jobb för det har blivit vanligare med bemanningsföretag.

Flera berättar att provanställningar förefaller vara standard.

– Jag hade jobbat på en redaktion på TV4 i ett år när Mediakompetens kom in i bilden. Jag fick en provanställning, men det var uttalat att jag i åtta månader skulle jobba på samma redaktion. Jag hade haft ett långtidsvikariat och närmade mig inlasning, berättar en anställd i Mediakompetens.

– Jag vänder mig emot påståendet från Mediakompetens VD att provanställningar bara används när en person förväntas hoppa in och arbeta på flera olika arbetsplatser. Det stämde inte i mitt fall. Jag skulle jobba under precis samma förhållanden, på en enda ort, men blev provanställd. Jag vet att det gäller fler, säger den anställde.

Enligt det centrala kollektivavtalet ska provanställningar inte användas när man ska jobba på samma arbetsplats där man redan vikarierat.

Niklas Svensson, ordförande i journalistklubben på Mediakompetens, berättar att klubben ifrågasatt provanställningarna.

– Det kan upplevas som en förolämpning att bli provanställd för att arbeta på en arbetsplats där man jobbat flera år. Dessutom tycker vi att det inte ligger i linje med vad som står i kommentarerna till det centrala kollektivavtalet. Men hittills har provanställningarna övergått till fasta anställningar, så därför har vi bedömt att vi inte behövt väcka förhandling, säger Niklas Svensson.

Mediakompetens VD Maria Rosengren säger till Journalisten att om det har förekommit felaktiga provanställningar ska man se till att det ändras.

– Vi provanställer när man ska arbeta som ambulerande konsult till exempel på fler olika uppdrag hos en kund, i en vikariepool eller med uppdrag hos flera kunder. Uppdragets längd spelar mindre roll för anställningsformen, säger Maria Rosengren.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Relaterade artiklar

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies