FOTO: Tor Johnsson

Kritik mot tipspengar till poliser: ”Gagnar de kriminella”

12 augusti, 2021

I en debattartikel på Journalisten går Lars-G Holmström, före detta nyhetsreporter på Aftonbladet och Expressen, till attack mot tidningar som betalar ut tipspengar till poliser.

”Hela mitt journalistiska liv har jag funderat på saken och tyckt att någonstans skaver det grovt mot lagens avsikt att poliser, som i princip har laglydnad som yrke, systematiskt bryter mot sekretessen i förundersökningar, tjänar stora (tips)pengar på att lämna ut hemliga uppgifter, som ensidigt gagnar de kriminella, skadar eller ibland till och med ödelägger kollegernas arbete”, skriver han i debattartikeln.

Problemet, enligt Holmström, är att poliserna inte begår något brott om uppgifterna lämnas till en journalist på grund av meddelarfriheten. Men med pengarna blir samarbetet per definition korruption. 

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies